SISAK: Obilježen Nacionalni dan invalida rada

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na Gradskoj tržnici u Sisku posjetio je info-štand Udruge invalida rada grada Siska.

768

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na Gradskoj tržnici u Sisku posjetio je info-štand Udruge invalida rada grada Siska. Članovi udruge invalida rada grada Siska dijelili su građanima letke i brošure Udruge, te ruže čiji je pokrovitelj upravo župan Ivo Žinić. Predsjednica Udruge Branka Pažur, ispričala je nešto više o Nacionalnom danu invalida rada, te samoj Udruzi.

“Danas je 21. ožujak, Nacionalni dan invalida rada Hrvatske, koji je donesen u Saboru prije 10 godina. Danas je taj dan malo značajniji jer ove godine Udruga invalida rada obilježava 50 godina rada i postojanja. Pokrovitelj ovih divnih ruža koje ćemo dijeliti je naš župan, kao i svake godine, zahvaljujemo se i njemu.”

Predsjednica Udruge pojasnila je zbog čega je sve više invalida rada, te je dodala kako Udruga ima Pravne službe koje upućuju građane i pomažu im sa upoznavanjem njihovih prava.

“Sve više je invalida. Doživljavaju se nesreće na poslu, znači na putu za posao i sa posla prema kući, jer promet je pregust, prebrzo se vozi, loše su ceste i jednostavno se tu povećava broj stradalih. Upravo je cilj Udruge da ljude uputi u ona prava koja im pripadaju jer u Udruzi obrazovna struktura nije baš velika, pretežito je to niža obrazovna struktura i naravno da je njihovo neznanje veće, ali zato imamo Pravnu službu u Zagrebu i ovdje kod nas i mi ih upućujemo.”

Uz obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, župan Ivo Žinić osvrnuo se i na Međunarodni dan osoba sa Downovim sindromom, koji se također obilježava danas.

“Kao svake godine, simbolično, dijeljenjem ruža na Gradskoj tržnici u Sisku, želimo obilježiti Nacionalni dan invalida rada, ali i Međunarodni dan osoba sa Downovim sindromom. Na taj način želimo ukazati javnosti da ima ljudi sa posebnim potrebama koji ne mogu samostalno živjeti i moramo, kao društvo, voditi brigu o njima.”

Župan dodaje i kako se ideja o izgradnji Centra za rehabilitaciju i liječenje djece sa posebnim potrebama počela razvijati, te su započeti neki projekti. Jedna od ideja je smještanje Centra u lječilištu Topusko, gdje bi se u budućnosti izgradio kompletan rehabilitacijski centar, dok bi za sada u Topuskom jedan manji funkcionalan odjel proširili.

“Želio bih ideju, koju smo prije nekoliko godina spomenuli, da ćemo napraviti jedan Centar za rehabilitaciju i liječenje djece sa posebnim potrebama, a tu su svakako i osobe sa Downovim sindromom, odmakli smo u nekim idejama i već pomalo radimo određene projekte gdje bi taj Centar smjestili u lječilište Topusko i u budućnosti izgradili i kompletan rehabilitacijski centar, a sada bi jedan mali odjel koji tamo funkcionira proširili.” – zaključio je Žinić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime