SISAK Otvorena izložba Božidara Škofača

Izložba „Baština, folklor, život: Stvaralaštvo Božidara Škofača“ može se pogledati u predvorju Strukovne škole Sisak do 21. lipnja

289
Foto: Sisačko-moslavačka županija

U prigodi Dana Sisačko-moslavačke županije, jučer je u Strukovnoj školi Sisak otvorena izložba „Baština, folklor, život: Stvaralaštvo Božidara Škofača“ nedavno preminulog slikara prof. Božidara Škofača iz Letovanića.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Za ovu priliku odabrane su slike s motivima na kojima su prikazani razni tradicijski plesovi. Škofač je bio veliki ljubitelj folklorne umjetnosti, a 1975. godine osnovao je KUD „Poculica“. Uz to, bio je i veliki poznavatelj tradicijskih pjesama i plesova sela Letovanić i okolice. Upravo je njegova ljubav prema narodnoj baštini, koja ga je ispunjavala, kreativno inspirirala te naposljetku i poticala u njegovom slikarskom izričaju.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Paralelno je desetljećima prikupljao etnografske predmete – nošnje, namještaj, predmete korištene u svakodnevnom životu – što je rezultiralo formiranjem jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etnografske zbirke Škofač, koja je od 2009. godine zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Obnavljao je i održavao nekoliko tradicijskih građevina u Letovaniću.

Sisačko-moslavačka županija dodijelila je ove godine Božidaru Škofaču Nagradu Sisačko-moslavačke županije za životno djelo – posthumno koju je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine, u povodu Dana Sisačko-moslavačke županije, primio njegov nećak Jurica Škofač.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Izložba „Baština, folklor, život: Stvaralaštvo Božidara Škofača“ može se pogledati u predvorju Strukovne škole Sisak do 21. lipnja.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

 

Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime