SISAK Predstavljena knjiga Caritas omnia sperat

Zbornik radova objavljen u povodu velikih obljetnica sisačkog biskupa Vlade Košića, 25 godina biskupstva i 65 godina života

77

U dvorani „Juran i Sofija“ u sisačkom Velikom Kaptolu predstavljena je u ponedjeljak, 5. veljače knjiga Caritas omnia sperat, zbornik radova objavljen u povodu velikih obljetnica sisačkog biskupa Vlade Košića, 25 godina biskupstva i 65 godina života.

Caritas omnia sperat (Ljubav se svemu nada) biskupsko je geslo mons. Vlade Košića.

U zborniku, koji su predstavili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i jedna od urednica knjige, profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Nedjeljka Valerija Kovač, na više od 800 stranica sabrani su radovi više od 50 autora, a uključuju svjedočanstva ljudi o biskupovanju Vlade Košića i znanstvene radove o biskupu Košiću.

“ Samo usnivanje je već papa Benedikt učinio 5. prosinca 2009. godine. Baš na taj dan 2010. kad je bilo i ređenje smo proslavili Biskupiju i ja sam ušao u to područje rada, odnosno kao čelni čovjek ovdje mjesne crkve. Puno se toga dogodilo, posebno ovaj potres nas je jako iznenadio i doveo u nove probleme, ali mnogi su se dobro snašli u smislu da su to iskoristili da pomažu drugima, da se organiziraju, da pokažu solidarnost, ljubav… Puno je bilo dobrih ljudi, inicijativa, a i neke su sustavne, kao što je naš Caritas i kao što je na kraju i državna skrb koja se brine i čini što može, možda nedovoljno ili nedovoljno brzo, ali čini i nadamo se da će se stvari za godinu, dvije dovesti do nekog normalnog stanja.”

Predstavljanju knjige nazočili su i bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak, generali Ante Gotovina, Ivan Tolj i Ljubo Ćesić Rojs, saborske zastupnice Magdalena Komes i Marijana Petir, državna tajnica Željka Josić, gradonačelnici, pripadnici svećenstva, hrvatski branitelji, članovi obitelji biskupa Košića, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“ Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo danas nazočiti predstavljanju knjige o našem biskupu monsignoru Vladi Košiću. Osobito nas zanima razdoblje vremena Domanskog vrata u kojem je biskup bio župnik u Hrastovici. I upravo za vrijeme Domanskog vrata biskup je posebno razvio čovjekoljublje, ljubav prema čovjeku, ljubav prema domovini, što često vidimo i u njegovim javnim nastupima. I sada, nakon Domovinskog rata, smo imali obnovu, nažalost, srušenih domova naših sugrađana i sigurno će biskup ostati upamćen u povijesti po tome što je obnovio brojne crkve, uključujući sisačku katedralu. Možemo reći da je izgradio gotovo novu katedralu i da je jako utjecao na svjetovni i na vjerski život svih stanovnika Sisačke biskupije.”

Brojnim čestitarima su se, pisanim putem, pridružili papa Franjo i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime