Slovaci boravili u Kutini

133

Članovi Hrvatskog kulturnog centra iz Slovačke od 23. do 25. kolovoza bili su gosti Ogranka Matice hrvatske u Kutini.

Potvrdili su nastavak regionalne međunarodne kulturne suradnje udruga Hrvata u Slovačkoj (okolica Bratislave) i hrvatskih Slovaka (Sisačko-moslavačka županija). Povelja je prije 10 godina potpisana u Bratislavi poticajom Ogranka Matice slovačke iz Lipovljana i Ogranka Matice hrvatske u Kutini.

Ove jubilarne suradničke godine tridesetak članova iz Hrvatskog Jandrofa, Cunova i Novog Sela (Tamburaški orkestar Konjic i Folklorno društvo Ljuljanka) nastupilo je u subotu 24. kolovoza na “Lipovljanskim susretima”. U Kutini, u Galeriji Muzeja Moslavine, na temu folklornog stvaralaštva razgledali su izložbu “Baština okom umjetnika” etnologije Slavice Moslavac.

Na dosadašnje susret podsjetio je trenutak kada je goste, pisanim i glazbenim izdanjima KUD-a Repušnica, darivala njegova predsjednica Sanja Durbek. Gosti su u nedjelju, u kutinskoj povijesno vrijednoj Crkvenoj ulici upoznati s drvenom graditeljskom baštinom te školom i baroknom crkvom Gospe Snjezne iz 18. stoljeca. Predsjednici: Radoslav Janković (Hrvatski kulturni centar u Slovačkoj), Josip Krajči (Matica slovačka Lipovljani) i Dragutin Pasarić (Ogranak MH u Kutini) dogovorili su daljnje oblike suradnje.

Potporu su u ime Grada Kutine izrazili gradonacelnik Zlatko Babić i pročelnik Ivan Crnac.

Izvor/foto: Ogranak MH u Kutini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here