VIDEO – SMŽ Na Aktualnom satu Županijske skupštine najviše o potresu

Sisačko-moslavačka županija aktivno radi na osiguravanju privremenog smještaja

290

U Sisku je održana 3. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Na Dnevnom redu bilo je čak 40 točaka, a na početku su dodani Izvješće o poduzetim aktivnostima vezanima uz sanaciju posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije te prijedlog Odluke o obavljanju djelatnosti Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja u dislociranoj jedinici na adresi Šaš 15 b Sunja.

O posljedicama potresa i rješavanju istih bilo je puno riječi i na Aktualnom satu pa je tako Branka Bakšić Mitić predložila osnivanje novog odbora:

“Na prošloj sjednici smo osnovali sve odbore osim onoga za obnovu. Mislim da je u ovom trenutku najvažniji odbor za obnovu na području SMŽ. Znamo da do sada nije obnovljena niti jedna kuća. Obnovljeni su dimnjaci kućama sa zelenim naljepnicama.”

Odgovorio je župan Ivan Celjak:

“Vjerujem da ste vidjeli u materijalima da idemo s novom odlukom o unutarnjem ustrojstvu. Novom Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje dodajemo obnovu. Unutar sustava imat ćemo odsjek za obnovu koji će raditi s ciljem da obnavljamo objekte koji su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, ali i sve druge objekte.”

Mario Markić uputio je pitanje vezano uz pomoć privremeno smještenim stanovnicima izvan svojih domova:

“Na koji način bismo mi, kao Sisačko-moslavačka županija, mogli pripomoći da se ljudi smjeste u čvrste, sigurne objekte dok se njihovi domovi ne obnove?”

I na ovo pitanje odgovorio je župan:

“Sisačko-moslavačka županija nema neposrednu nadležnost za privremeni smještaj, međutim od prvog dana preuzimanja dužnosti, a znajući u kakvoj se nažalost situaciji nalaze naši sugrađani čiji su stanovi ili kuće stradali u potresu, mi smo se željeli aktivno uključiti u osiguranje privremenog smještaja. Iz tog razloga smo tražili ustanove koje su u vlasništvu SMŽ da nam dostave podatke o stanovima koje imaju u svom vlasništvu koji su neiskorišteni. Te stanove smo dobili na uporabu u cilju osiguranja privremenog smještaja, izradili smo projekte te će početi radovi na uređenju tih stanova. Radi se o osam stanova: po jedan stan je u Kutini, Petrinji, Novskoj, Popovači I Novskoj te su tri stana u Sisku.”

Očekujemo da se u te stanove može smjestiti oko 30 ljudi, istaknuo je Celjak.

Prije Aktualnog sata, prisegu su položili županijski vijećnici iz reda Srpske nacionalne manjine Nikola Arbutina i Milan Vrga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime