SMŽ nastavlja sufinancirati nerentabilne autobusne linije

Potpisan četvrti dodatak ugovora vrijedan gotovo 300 tisuća kuna s Općinama Hrvatska Dubica, Sunja, Lekenik i Martinska Ves

1967

Sisačko- moslavačka županija nastavlja s gotovo 300 tisuća kuna sufinancirati nerentabilne linije autobusnog linijskog prijevoza prema općinama koje bi njihovim ukidanjem ostale prometno izolirane.

Problem koji se pojavio prije četiri godine, kada su prijevoznici zbog nerentabilnosti ukinuli više autobusnih linija na području Sisačko-moslavačke županije, Županija je riješila sufinancirajući autobusne linije s jedinicama lokalne samouprave. Isto nastavlja i ove godine, napomenuo je župan Ivo Žinić 30. siječnja prilikom potpisivanja četvrtog dodatka ugovora o sufinanciranju autobusnog prijevoza s predstavnicima općina Martinska Ves, Hrvatska Dubica, Sunja i Lekenik. Riječ je o autobusnoj liniji od Siska preko Sunje do Hrvatske Dubice, zatim liniji od Siska preko pokupljanskih sela u općini Lekenik do Farkašića te posavskoj liniji od Siska preko Martinske Vesi do Desnog Dubrovčaka. Pritom je ugovor za Općine Hrvatska Dubica i Sunja vrijedan je 180 tisuća kuna, za Općinu Lekenik 80 tisuća kuna te Općinu Martinska Ves 36 200 kuna.

VEZANE VIJESTI
Sve je spremno za održavanje 7. utrke solarnih automobila SOELA

„Ovo je nastavak jedne dobre suradnje kojom želimo omogućiti našim stanovnicima, onima koji žive u ovim udaljenim mjestima, na ruralnim područjima, da mogu doći u središte županije, u grad Sisak i obaviti određene poslove, bilo da je to odlazak liječniku, na sud i dr.  Pretpostavljam da je ovo posljednji put da potpisujemo ovakav dodatak ugovora jer je novim zakonom kojim je uređen i autobusni linijski prijevoz predviđen drugačiji način financiranja po kojem bi se država uključila u sufinanciranje nerentabilnih linija gdje bismo zajedno raspisali javni natječaj te vidjeli s prijevoznicima koje su to linije i na koji će način biti financirane“, rekao je Žinić.

Načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš zahvalio je županu i Županiju na, kako je istaknuo, iznimnoj suradnji i u ovom zajedničkom poslu.

VEZANE VIJESTI
Glina po drugi put ponosni domaćin Line višebojca

„Javni linijski prijevoz je već duži niz godina u jako lošem stanju u čitavoj državi, a naročito na području naše Općine. Nedostaje i linija i polazaka. Uz ovu pomoć i dio novca koji izdvaja i Općina Martinska Ves, sveukupno oko 55 tisuća kuna, sufinanciramo javni prijevoz koji prvenstveno služi učenicima koji pohađaju osnovnu i srednju školu, ali i mještanima koji odlaze iz različitih razloga u Sisak“, ustvrdio je Ivoš.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović zahvalio je posebno u ime mještana Pokuplja.

„Ovo nam je od izuzetnog značaja. Možemo reći da je ovo i jedna od demografskih mjera koju provodimo sa Županijom kako bismo olakšali život stanovnicima na našim područjima“, istaknuo je Perović.

Grga Dragičević, načelnik Općine Sunja zahvalio je Županiji što je prepoznala problem i pomogla Općinama u njegovom rješavanju.

„Treba napomenuti kako smo mi tijekom Domovinskog rata bili odsječeni od grada Siska. Došlo je vrijeme da se to poboljša pa nas veseli što je Sunja, osim autobusnih linija, dočekala i obnovu pruge koja je značajno poboljšala kvalitetu života naših stanovnika“, kazao je Dragičević.

VEZANE VIJESTI
Proslavljena prva godišnjica Doma za starije osobe Glina

Značajno je ovo sufinanciranje i za stanovnike Općine Hrvatska Dubica, naglasila je načelnica Ružica Karagić.

„Mi smo također zahvalni što ste prepoznali ovaj problem, a to je nedostatak autobusne linije jer mi nekoliko godina uopće nismo imali autobusne linije, a općina smo koja je najudaljenija od središta Županije, oko 60 kilometara“, rekla je Karagić.

Župan Žinić je načelnicima zahvalio na suradnji te izrazio uvjerenje kako će ova pomoć pridonijeti kvaliteti života ljudi na ovim područjima budući da će im omogućiti osjetno jednostavniji odlazak na posao, u sisačku Opću bolnicu i druge županijske i državne službe u Sisku.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here