SMŽ Svečana sjednica u prigodi Dana županije

Nema nikakvih dilema da nema niti jedne druge županije kojoj je više potrebna pomoć nego ovoj, naglasio je predsjednik Vlade

383

U prigodi Dana Sisačko-moslavačke županije u Domu Ina rafinerije nafte u Sisku održana je svečana sjednica Županijske skupštine.

Sisačko-moslavačka županija obilježava svoj Dan na dan rođenja dva brata, dva Hrvata Stjepana i Antuna Radića koji su rođeni u Trebarjevu Desnom, podsjetio je župan Ivan Celjak:

“Jučer je navršena godina kako smo preuzeli časnu dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji. Odmah na početku suočili smo se s brojnim izazovima, a većina tih izazova odnosi se na sanaciju strašnih posljedica potresa. Potresa koji je bio katastrofalan. I nikada ne smijemo zaboraviti da je potres bio tragičan, da su u potresu izgubili živote naši sugrađani. Nažalost, mnogi naši sugrađani su ostali bez svojih domova, a dom ne čine samo cigle, crijepovi, beton… Dom čine uspomene, djetinjstva i svi mi koji smo uključeni u obnovu bit ćemo zadovoljni tek kada se i posljednji naš sugrađanin iz kontejnera vrati u svoj novoizgrađeni dom.”

Celjak je podsjetio da je obnovljeno 12 školskih objekata, na tri objekta provedene su mjere stabilizacije te su za tri škole pronađeni zamjenski objekti. Učinjeno je puno i na području zdravstva i cestovne infrastrukture, naglasio je župan.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Krunoslav Katičić:

“Sisačko-moslavačka županija zahtjeva posebnu pažnju Vlade. Mislim da se to svakog dana i svakom aktivnošću sve više i više vidi. To potvrđuje i program društvene i gospodarske revitalizacije područja koja su nažalost bila pogođena potresom. Time ćemo zasigurno potaknuti ravnomjerni regionalni razvoj cijele Hrvatske.”

Premijer Andrej Plenković uputio je poruku  da će Vlada i nadalje snažno pomagati Sisačko-moslavačku županiju u obnovi i gospodarskoj revitalizaciji:

“Nema nikakvih dilema da nema niti jedne druge županije kojoj je više potrebna pomoć nego ovoj. To govorim iz razloga jer sam svjestan kolika su razaranja nastala potresom, svjestan sam koliko je smišljen program gospodarske revitalizacije koji je Vlada prihvatila upravo za ovu županiju i koliko je važno da te projekte realiziramo. Mi smo u razdoblju nakon potresa nastojali dati sve moguće financijske injekcije koje bi olakšale život građanima ovdje, bilo da je riječ o beskamatnim kreditima, konkretnim transferima, pokrivanju troškova električne energije, troškova cestarine, vlaka… Svega, što god smo mogli učiniti smo napravili i to ćemo činiti i dalje!”

U povezivanju ove županije sa Zagrebom, mnogo će značiti dovršetak autoceste, što će biti završeno do kraja ovog mandata, istaknuo je premijer.

Uz Andreja Plenkovića, svečanosti su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Na svečanoj sjednici zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene su nagrade i priznanja.

Za životno djelo u doprinosu zajednici i brojnim ustanovama Nagradu za životno djelo primio je Ante Živković, a za umjetnički doprinos posmrtno slikar i kipar Marijan Glavnik. Za doprinos ugledu i promidžbi županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju Nagrada je dodijeljena umjetničkom fotografu i slikaru Stephanu Lupinu, a za izuzetne zasluge i humanitarni rad Caritasu Sisačke biskupije. Dodijeljeno je i više priznanja pojedincima i organizacijama za pomoć i humanitarni rad nakon katastrofalnog potresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime