Spaljivanjem karnevala završava se mjesec maškaranja i ludosti

110

Mjesec maškaranja, tijekom kojeg je sudionicima te manifestacije sve dopušteno, u utorak navečer završava spaljivanjem karnevala i balom pod maskama, nakon čega prema tradiciji slijedi 40 dana korizmenog odricanja.

Karneval, koji prethodi korizmi, završava vraćanjem ključeva gradskim poglavarima od kojih su na mjesec dana karnevalski odbori uzeli vlast kako bi narodu omogućili zabavu i veselje, ali i kritiku gradskim i državnim ocima. Spaljivanjem, vješanjem ili utapanjem, karneval, Krnjo ili Pust u konačnici snosi krivicu zbog svih nevolja, a tim se činom osigurava rodna i plodna godina.

VEZANE VIJESTI
Povorka šarenih dječjih maškara u Glini

Rijeka, grad poznat po toj manifestaciji, ove godine je doživjela svoju spektakularnu karnevalsku završnicu. Grad je ugostio povorku od 112 skupina, 80 alegorijskih kola i oko 10.000 sudionika. Prikazano je jedinstveno okupljanje čudesnih likova i alegorija iz svakodnevnog života. Međunarodna karnevalska povorka pratila se u čak 68 zemalja.

Mjesec dana maškaranja, plesanja i pjevanja, koncerata, gastronomskih užitaka i dječjih povorki, pratili su čuvari tradicije zvončari, prepoznatljivi po zvoncima i krznenim prslucima, a sve je završilo paljenjem Pusta na moru.

VEZANE VIJESTI
ZAPANJUJUĆI VIDEO: Rotirajući ledeni disk promjera 90m!

Grad Samobor, koji također privlači brojne goste, tijekom maškaranog mjeseca proglašava Slobodnu Fašničku republiku. Taj grad u blizini Zagreba stoljećima čuva tu tradiciju.

Pust ili princ karnevala u Samoboru je još od 1906. godine od gradonačelnika preuzimao vlast, proglašavajući slobodnu republiku, dok su se brojni umjetnici na satiričan način ismijavali društvenim i političkim prilikama, a sve bi završilo paljenjem krivca.

Iako su Brazil ili Venecija daleko poznatiji od hrvatskih gradova, Hrvatska je također prepoznatljiva po tom događaju, a Rijeka i Samobor su članovi Saveza karnevalskih gradova Europe. U Dubrovniku, pak, još od 15. stoljeća traju pokladne ludosti.

VEZANE VIJESTI
Petrinjom zavladale maškare

Jedan od prvih zapisa o splitskom karnevalu dao je Marko Marulić u svojoj pjesmi Poklad i Korizma. U tom je gradu 1926. u karnevalskoj povorci sudjelovalo čak 15.000 ljudi, iako je grad tada imao tek 30.000 stanovnika.

(Hina) 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here