Spomendan Josipe Kožić, prve žrtve u Domovinskom ratu na petrinjskom području

5. srpnja 1991. godine u Gornjoj Budičini poginula je šesnaestogodišnja Josipa Kožić, a taj se dan od 2015. godine obilježava kao njen Spomendan

40

U Gornjoj Budičini obilježen je Spomendan Josipe Kožić, prve žrtve na području Petrinje, ali i prve smrtno stradale hrvatske braniteljice u Domovinskom ratu.

5. srpnja 1991. godine u Gornjoj Budičini poginula je šesnaestogodišnja Josipa Kožić. Troje mladih, Josipa, njena sestra Snježana te Vlado Dumbović, tog su dana, vraćajući se u selo, upali u četničku zasjedu. Josipa je ubijena s 18 prostrjelnih rana, a Snježana i Vlado su teško ranjeni. Taj tragični dan se od 2015. godine obilježava kao Spomendan Josipe Kožić.

Na mjestu pogibije, ispred spomenika poginuloj Josipi Kožić brojna su izaslanstva ovom prigodom položila vijence i zapalila svijeće, ponajprije majka Marica i sestra Snježana te obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika RH, general Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Željka Josić, izaslanik predsjednika Vlade RH, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, predstavnici vojske i policije te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Josipina sestra Snježana, koja je kobni dan preživjela, niti danas ne može suspregnuti suze.

„Svake je godine obilježavanje posebno, a mi se svake godine osjećamo jednako tužno. Ta bol ne prolazi i vrijeme to ne liječi“.

Predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović podsjetio je kako za ovaj zločin, ali niti brojne ostale, još uvijek nitko nije odgovarao.

„Na automobilu je kasnije na očevidu izbrojano 158 rupa od puščanih zrna, bez onih koja su prošla kroz stakla na vozilu. Tih 158 rupa govori o količini mržnje koja je iskazana u tom činu prema troje mladih, nenaoružanih ljudi u civilu, koji nisu nikome ništa bili krivi, osim što su voljeli svoju domovinu. Nažalost, i na ovom mjestu su hrvatska država i hrvatsko pravosuđe pali na ispitu. Božica pravde je ostala slijepa i gluha. Dan danas, iako postoje indicije tko su počinitelji ovog zločina, za njega nitko nije odgovarao“.

Kao izaslanik predsjednika RH, obilježavanju je nazočio general Marijan.

„Danas ovdje obilježavamo ovaj tragični događaj i uvijek ćemo obilježavati te nastojati da mladi budu svjesni toga kako je obranjena i stvorena Republika Hrvatska. Kaže se da ne smijemo zaboraviti naše poginule i nestale. Mi niti ne želimo zaboraviti. To su naši suborci, oni su krvlju natopili ovu hrvatsku grudu, dio su nas i dio su hrvatske povijesti. Na tome ćemo im uvijek biti zahvalni“.

Župan Ivo Žinić izrazio je zahvalnost obitelji Kožić na žrtvi koju su dali za Hrvatsku, kao i svim ostalim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata.

„Doista je to tužan dan, a još je tužnije je što za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Nakon 29 godina teško da će netko i odgovarati. Iskreno, ne kao političar, već kao čovjek, više ne vjerujem da će ta pravda biti zadovoljena, ali uvijek kažem da dragi Bog sve vidi te da, ako ne ovozemaljska, zločince će sustići Božja pravda. Zahvaljujem petrinjskoj Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata i svim braniteljima s ovog područja koji brinu da se ovaj, ali i drugi događaji ne zaborave“.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je kako nikada ne smijemo zaboraviti da se na ovom području stvarala domovina i da je tu plaćena najviša cijena.

„Domovina je na Banovini dobila prvu žrtvu u mladoj, nevinoj Josipi Kožić koja nije znala što je rat i koja je nastradala na putu svojoj kući. Nastradala je u zločinačkom činu koji za civilizaciju nije prihvatljiv da se radi o ne znam kakvom ratu, a kamoli o Domovinskom ratu koji je bio ispravan i pravedan. To obilježavamo s posebnim pijetetom. Sjećamo se i svih ostalih žrtava koje su imale samo jedan cilj, da stvorimo domovinu“.

Zajedničku su molitvu predvodili fra Dragan Grizelj, župnik Župe sv. Bartola iz Hrastovice, trajni đakon petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg Vjekoslav Uvalić te vlč. Ivan Grbešić župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska.

Dodajmo kako su, uoči  polaganja cvijeća i paljenje svijeća kod spomen obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić na ulazu u Gornju Budičinu, zapaljene svijeće i kod spomenika poginulim braniteljima u Donjoj Budičini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here