Spremnost na iskušenju – vježba operativnih snaga ZGŽ u Velikoj Gorici

169

Operativne snage sustava civilne zaštite Zagrebačke županije jutros su demonstrirale izuzetnu spremnost i koordinaciju tijekom svoje redovne godišnje terensko-pokazne vježbe održane na jezeru Čiče u Velikoj Gorici. Vježba, koja je simulirala grmljavinsko nevrijeme sa značajnim posljedicama za područje, uključivala je scenarije poput oštećenja krovišta, paraglajdera u nevolji,  vozila koje je sletjelo u jezero, utapanje unesrećenih, ispumpavanje poplave i gradnje nasipa te mnogo toga još.

Sudionici vježbe, među kojima su JVP Velika Gorica, dobrovoljna vatrogasna društva iz Kravarskog, Pokupskog i Vrbovca, kao i predstavnici Zavoda za hitnu medicinu, Društva Crvenog križa, Vatrogasna zajednica Velike Gorice i Zagrebačke županije, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i Policijske uprave zagrebačke, uspješno su odgovorili na sve izazove postavljene pred njih.

Organizirana od strane Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, najbrojnije vatrogasne zajednice u državi s preko 20.000 vatrogasaca, vježba je bila otvorena za promatrače, demonstrirajući važnost i efikasnost pripreme za potencijalne prirodne katastrofe i nesreće.

Vježba nije uključivala upotrebu sredstava opasnih za ljude ili životinje, osiguravajući da nema opasnosti za lokalno stanovništvo. Ovaj događaj poslužio je kao podsjetnik na važnost stalne pripravnosti i osposobljavanja snaga za reagiranje u hitnim situacijama.

Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, ukazao je na veliku čast i zadovoljstvo sudjelovanjem i organizacijom današnje vježbe operativnih snaga.

“Više od 250 sudionika, u različitim scenarijima, pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća. Posebno i je drago da su u svemu tome sudjelovale sve žurne službe koje uz nas vatrogasce uvijek djeluju promptno i efikasno. Vesele me i dječja lica koja su došla popratiti današnju akciju, a vjerujemo da će se ti mladi jednog dana i uključiti u operativne snage”, poručio je Povrlišek.

Dario Kezerić, županijski vatrogasni zapovjednik poručio je kako je vježba uspjela te pokazala odličnu spremnost operativnih snaga.

“Pokazali smo kako bi to izgledalo kada bi nas zahvatilo stravično nevrijeme, uspješno smo odradili spašavanje i saniranje štete. Uz 250 sudionika iz redova operativnih snaga na vježbi smo sudjelovali sa 63 vozila te 38 vatrogasnih postrojbi s područja Velike Gorice i ostalih dijelova županije. Mogli ste vidjeti razne akcije, od spašavanja iz vode do izrade zečjih nasipa, dakle svega onoga što nas je tijekom ovog ljeta pogodilo”, govori nam Kezerić.

Ovom prilikom Kezerić je dodao kako je osim izvrsne spremnosti operativnih snaga u ovakvim situacijama iznimno važna i odlična koordinacija i suradnja između članova operativnih snaga, što je danas također dokazano.

“Od svih operativnih snaga vatrogasci su najbrojniji te je u svakoj akciji gotovo uvijek bude 85 posto vatrogasnih snaga na terenu”, dodaje Kezerić.

Zamjenik župana Zagrebačke županije i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Ervin Kolarec dodao je kako je vježba ponovno pokazala kako su operativne snage uvijek spremne te obavljaju svoj posao na jednoj visokoj razini kvalitete.

“Mogli smo se uvjeriti da su naše snage spremne za sve intervencije. Što se tiče opreme, Zagrebačka županija je pripadnicima civilne zaštite i operativnih snaga dodijelila ugovore vrijedne preko 640 tisuća eura, a taj iznos smo povećali za dodatnih 50 tisuća eura, što smatramo adekvatnim odgovorom na sve nedaće i pokazateljem koliko cijenimo do naših operativnih snaga”, govori nam Kolarec.

Neven Karas, zamjenik gradonačelnika grada Velike Gorice i Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske pohvalio je spremnost operativne snage Zagrebačke županije.

“Moram prvo pohvaliti organizatore na odličnoj pripremi ovih akcija, ali i svim sudionicima koji su uspješno odradili ovu vježbu. Vidimo da gotovo svakodnevno imamo različite nesreće u kojima sudjeluju pripadnici iz civilne zaštite, zbog toga je redovita vježba i kontinuirana pripremljenost iznimno važna, a ovom prilikom istaknut ću da su u vježbi sudjelovala sva vatrogasna društva s područja Velike Gorice”, poručio je Karas,

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime