Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije proslavila je 2. prosinca drugi rođendan Sobe čuda u Sisku.

Soba čuda, prva soba takve vrste na području Sisačko-moslavačke županije namijenjena terapiji senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju, otvorena je u Sisku prije dvije godine, podsjetila je ovom prigodom izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković.

„Sa zaista velikim zadovoljstvom možemo reći da je naš projekt prepoznat i održiv, ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego i izvan granica regije, ali i države. Danas slavimo drugi rođendan! Nažalost, imamo sve veći broj upisane djece i trenutno koristimo maksimum, što se tiče kapaciteta, broja djece s kojom može raditi jedan terapeut, ali i kapaciteta ovoga prostora. O tome najbolje govore brojke. Danas u senzornoj terapiji imamo 77 djece s teškoćama u razvoju koji jednom tjedno dolaze na terapiju senzorne integracije koja traje 60 minuta. Dnevno se tako primi oko šest do sedam, nekad i osmero djece. Jedan terapeut u prosjeku između 35 i 38 djece. Terapija senzorne integracije je zaista pokazala jako dobre rezultate jer pokriva višestruke intelektualne i tjelesne teškoće kod djece s teškoćama u razvoju. U Sobi čuda djeluje i kabinet radne terapije gdje trenutno dolazi 37 djece. Kabinet je također pun. Ovaj prostor, nažalost, ne dozvoljava širenje, ali ćemo vjerojatno negdje sredinom iduće godine razmišljati o uvođenju dvosmjenskog rada s obzirom na to da s 1. siječnja, i svakim novim upisom, djeca idu na listu čekanja“, kazala je Milković.

Ona je izrazila nadu kako će i dalje imati podršku i potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave koje ih sustavno financiraju godinama, na čemu su im u Udruzi zahvalni, no to ipak nije dovoljno, dodaje napominjući kako se redovito prijavljuju na natječaje pa Udruga trenutno provodi 21 projekt u vrijednosti četiri milijuna kuna.

Rođendan Sobe čuda došao je Udruzi čestitati i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak koji je pohvalio njihov rad i brojne projekte koje provode.

„Udruga je jako aktivna. Od brojnih projekata, spomenuo bih i projekt Mala kuća u Petrinji koji uključuje malu školu, satove domaćinstva i brojne druge aktivnosti. Upravo taj projekt financijski podržava Sisačko moslavačka županija i podržavat ćemo i u budućnosti. Izravno iz proračuna godišnje izdvajamo 100 tisuća kuna za provedbu ovog projekta u okviru Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Udruga provodi projekte koji uključuju financiranje iz fondova Europske unije poput projekta u okviru programa Zaželi kojim zapošljavaju 20 žena koje brinu o potrebitim osobama. Spomenuo bih također jedan inovativan projekt koji se provodi od ove godine, a to je projekt Glinena priča koji uključuje satove lončarstva za djecu i osobe s invaliditetom iznad 15 godina života. To je put koji potiče Sisačko moslavačka županija i možemo reći da je ova Udruga ogledni primjer rada organizacije civilnog društva. Želimo Udruzi nastavak uspješnog rada, a u svom radu imat će potporu Sisačko-moslavačka županija“, poručio je Celjak.

Dodajmo kako je Udruga povodom rođendana Sobe čuda organizirala „Dan otvorenih vrata“ – druženje i razgledavanje Sobe čuda, igraonicu za djecu u prostoru za terapiju senzorne integracije uz animatora te fotografiranje i neizostavnu rođendansku tortu.

[srizonfbalbum id=2344]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime