U Hrvatsku je stigao novi toplinski val i trajat će danima. Vrhunac će dosegnuti za vikend koji će biti sunčan i vruć a mjestimice i vrlo vruć. Vjetar uglavnom slab, na moru poslijepodne ponegdje umjeren zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva od 33 do 38 °C.

Toplinski val u kojem se nalazimo može biti vrlo opasan za zdravlje, zbog čega je na snazi najviši stupanj upozorenja.

Noći će biti nešto ugodnije sa temperaturama zraka od 17 do 23 °C ali ne na obali već samo u središnjem dijelu zemlje. Dubrovnik i Senj su jutros bili najtopliji u Hrvatskoj sa 30 celzijevaca što potvrđuje da imaju tropske noći. Najtoplije je na moru gdje temperature dosežu gotovo 40 stupnjeva preko dana.

Vruće i sparno vrijeme obilježit će i idući tjedan sa temperaturama od 35-40 °C. Za kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje narednih dana izdano je upozorenje na vrlo veliku opasnost od toplinskih valova.

Vrlo visoke temperature zraka uzrokovat će nepovoljan utjecaj na ljude u cijeloj zemlji. Preporuča se primjerena zaštita, uzimanje dovoljno tekućine i izbjegavanje napora na otvorenom u najtoplije doba dana, na što se osobito upozorava kronične bolesnike i starije osobe.Također se upozorava na potrebu zaštite od jakog UV zračenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime