Strogi režim u bolnicama: odgoda kontrolnih pregleda, zabrana posjeta

2165
Foto: Pixabay

Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neophodni, u splitskom KBC-u razmišljaju o obavljanju samo hitnih operacija, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neophodni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda, doznaje se u četvrtak od pomoćnika ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

Splitski KBC s obzirom na situaciju sa širenjem koronavirusa ozbiljno razmišlja o smanjenju hladnog pogona, doznaje se od pomoćnika ravnatelja KBC-a Antona Marovića.

“U ovom trenutku ambulantne liste čekanja nisu reducirane, ali s obzirom na virus i na stanje s lijekovima, koje je nepovoljno u cijeloj zemlji, ozbiljno razmišljamo da operacijski program ukinemo, te da se obavljaju samo hitne operacije”, kaže Marović.

VEZANE VIJESTI
SMŽ i dalje bez novooboljelih od koronavirusa

Iz KBC-a Rijeka pozvali su pacijente da na ambulantne kontrole dolaze u točno naručeno vrijeme, kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama i smanjio rizik od prijenosa zaraze koronavirusom i drugih bolesti.

Prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u bolnicama su od prije 14 dana zabranjene posjete bolesnicima, a bolnice obavljaju pripreme za slučajeve zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

U KBC-u Sestre milosrdnice pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji Objedinjenog hitnog bolničkog prijema do transporta u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihanović”.

VEZANE VIJESTI
Labin prvi poduzima radikalne mjere, ograničavaju čak i sprovode

Radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja uvodi se 24-satno zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice i stroga zabrana posjeta pacijentima, koji ne smiju napuštati odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Preporuka je svim zaposlenicima bolnice da ne putuju izvan granica Hrvatske, a ako su ipak putovali obavezni su to prijaviti.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da tijekom idućih dana planiraju osloboditi dio bolničkih kapaciteta za slučaj pogoršanja situacije s koronavirusom.

“Siguran sam da će naši pacijenti shvatiti ozbiljnost situacije i opravdanost mjera. Time istovremeno štitimo pacijente koji trebaju hitne operacije, oboljele od zloćudnih bolesti itd”, navodi Zovak.

VEZANE VIJESTI
Odgoda manifestacija i okupljanja na području grada Siska

Ispred KBC-a Sestre milosrdnice postavljen je šator za slučaj da se u bolnici pojavi osoba sa sumnjom na koronavirus, kako bi se tamo obavila prva trijaža prije nego osoba uđe u bolnicu.

Time se, objašnjava Zovak, želi spriječiti ponavljanje slučaja iz KB-a Dubrava, gdje je ulazak osobe sa sumnjom na virus izazvao privremeno zatvaranje hitnog prijema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here