U sklopu projekta “Stručnom praksom u EU do kompetencija za tržište rada” 45 učenika Tehničke škole Sisak provest će tri tjedna i odraditi stručnu praksu u Bolonji u Italiji, najavio je 3. studenog na konferenciji za novinare ravnatelj ove škole Davor Malović.

Glavni cilj projekta je povećanje kompetencija učenika Tehničke škole Sisak s ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada. Specifični cilj ovog projekta je da učenici obavljanjem stručne prakse u poduzećima povećaju svoja znanja i vještine i to temeljna znanja i vještine struke te steknu nova znanja i vještine temeljena na iskustvu praktičnog rada u poduzećima. Učenici će proširiti i svoje jezične i komunikacijske te steći nove kulturološke kompetencije, naglasio je ravnatelj Malović.

 

„Tehnička škola Sisak i ove je godine dobila sredstva iz programa Erasmus+, odobreno nam je 112 210 eura za stručnu prakse učenika u Bolonji. Učenici će provesti tri tjedna radeći u firmama u Bolonji i okolici. Osim toga imat će i bogat kulturni program kako bi se bolje upoznali s Italijom. Kao rezultat svega toga bit će nova znanja i vještine te radno iskustvo koje će steći i koje je u njihovom obrazovanju nedovoljno zastupljeno. Dobit će i određene certifikate kojima će to moći dokazati. Ove godine na stručnu praksu odlazi 45 učenika u dvije grupe. Moram istaknuti da je ovo osmi program mobilnosti koje provodi Tehnička škola Sisak. Do sad smo putovali od Irske, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske, Slovenije, Tursku, prošli smo gotovo čitavu Europu. Od samog pojavljivanja programa Erasmus+ mi imamo barem jedan projekt, ako ne i više. I sljedeće godine ćemo se kandidirati jer već sada imamo u planu dva- tri projekta koje bi mogao kandidirati“, rekao je ravnatelj Malović i podsjetio kako je Tehnička škola Sisak unazad deset godina lider po povlačenju sredstava iz EU fondova, a dosad su, kroz različite projekte, povukli oko milijun i pol eura. Na stručnu praksu u Bolonju putuje 45 učenika 3. i 4. razreda koji su birani na temelju prosjeka ocjena iz stručnih predmeta, engleskog jezika i motivacijskog pisma koje su pisali za ovu prigodu. Među njima je i Anamarija Butić koja je pojasnila što ju je motiviralo da se prijavi za stručnu praksu u Italiji.

„Motivirao me je prije svega sam taj odlazak u inozemstvo i stjecanje iskustva. Možda mi pomogne i pri daljnjem zapošljavanju ili pri odabiru željenog fakulteta. Svi se jako veselimo iskustvu koje ćemo tamo steći i nadamo se da ćemo ono što naučimo uspjeti prenijeti našim kolegama kad se vratimo“, kazala je Butić.

U svojim projektima Tehnička škola Sisak redovito ima potporu Sisačko-moslavačke županije koja sufinancira i odlazak učenika na stručnu praksu. Sretan put uz želje da steknu lijepa i korisna iskustva poželio im je ovom prigodom zamjenik župana Roman Rosavec koji je pohvalio brojne uspjehe ove škole u europskim projektima poput ovog.

„Smatramo da je to upravo ono na čemu radimo i čemu težimo, a to je usavršavanje, da naši mladi ljudi steknu dovoljno znanja, iskustva i potrebitih vještina za njihovu budućnost i za budućnost svih nas. Ovim projektom odobrena je potpora od 112 tisuća eura, a Sisačko- moslavačka županija, do okončanja ovog projekta, sudjeluje sa 166 tisuća kuna. Naravno da pored same financijske potpore, Tehnička škola, ali i sve ostale naše obrazovne ustanove, imaju u Sisačko-moslavačkoj županiji čvrstog i stabilnog partnera koji uvijek izražava spremnost na suradnju naročito u ovom odgojno obrazovnom programu. Ono što prije svega želim poručiti našim učenicima je da shvate ozbiljno ovaj njihov put, da shvate mogućnost koja im je pružena kroz projekt Erasmus+, da steknu sve one vještine i znanja koje će vidjeti u Italiji kako bi ta iskustva mogli danas-sutra prenijeli na svoje kolege i na radno okruženje koje ih u budućnosti očekuje“, poručio je Rosavec.

Dodajmo kako su učenici prošli pedagošku, kulturološku i jezičnu pripremu, opremljeni su svom potrebnom opremom, odjećom i obućom, plaćen im je prijevoz, smještaj, prehrana i organizirani izleti, a dobili su i po 576 eura džeparca.

[srizonfbalbum id=1609]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime