Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom parku i svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Novske u Gradskom kinu obilježen je blagdan svetog Luke i Dan grada Novske. Ovogodišnje “Lukovo u Novskoj”, manifestacija kojom Grad Novska obilježava svoj Dan grada i slavi zaštitnika sv. Luku Evanđelistu, obilježio je bogat višednevni program s više od tisuću sudionika u raznim programima i sadržajima te sudjelovanje gostiju iz prijateljskih gradova Njemačke i Francuske sa svojim kulturno-umjetničkim programima, a osnovna mu je tema bila prikaz Novske na prijelazu 19. u 20. stoljeće, čime se željelo odati priznanje svim utemeljiteljima urbane Novske, naglasio je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

„Novljani već četiri stoljeća slave sv. Luku kao svoga zaštitnika. Od 1991. godine 18 listopada ujedno je i Dan grada. A kome drugome zahvaliti što možemo danas nakon dvadeset šest godina slaviti sv. Luku i doživjeti ovo sve što smo u Novskoj ove godine doživjeli ako ne hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj doprinos u uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske, ali posebice u ovakvim prigodama moramo odati počast poginulim hrvatskim braniteljima. Bez njih niti bismo mi danas mogli slaviti niti bismo imali razloga za slavlje. Ono što želimo ovom prilikom, dakle na naš Dan grada, jest zahvaliti svima onima koji su doprinijeli u ovoj protekloj godini u napretku, u boljem standardu sretnimjem i kvalitetnijem život u Novskoj“, rekao je Piletić.

Tako su povodom  Dana grada Novske i uz blagdan Lukova, za doprinos u gospodarskom i javnom životu Grada Novske, dodijeljena javna priznanja Grada Novske koja su ove godine primili  mons. dr. Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije, Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije, Đuro Vidmarović te posthumno Sofija Herceg iz Starog Grabovca. Pismenim priznanjem nagrađena je Božica Lončarević, povelju humanosti dobili su Kristina i Alen Gračaković, roditelji teško bolesne Anamarije Gračaković, dok su zahvalnicama nagrađeni Pčelarska udruga „Metvica“, Antun Suknaić i AK „NoGa“.

Piletić je ovom prigodom čestitao svim dobitnicima, među njima i županu Žiniću te osvrnuo i na suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom.

„Sisačko-moslavačka županija je u protekle tri godine imala izuzetno korektan odnos prema Gradu Novskoj. Nije zaboravila niti jednog svog stanovnika, niti jednu udrugu, niti jednu svoju situaciju. Izdašno je pomagala brojne manifestacije, izdašno je obnavljana svoj županijske ceste bez dogovorenog sufinanciranje od Grada Novske, kao što je bila praksa u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave. Dakle, što se tiče Sisačko-moslavačke županije ne možemo uopće reći da su bili nekorektni odnosi prema Gradu Novskoj, ali da je izostala ruka potpore i suradnje mog prethodnika, o tome nećemo ovaj lijepi dan govoriti i samim tim ga kvariti“, kazao je Piletić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je obilježavanju Dana grada Novske nazočio kao osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, istaknuo je da je priznanjem iznenađen.

„Ja ne osjećam da sam učinio nešto posebno, samo sam odradio onaj posao koji se od mene očekuje kao župana i kao čovjeka. Mislim da je to normalno i drago mi je da će Novskoj ono što smo učili u te protekle tri godine doprinijeti za jedan viši standard života, a svakako ono što će još biti napravljeno, a to je već spomenuti Poduzetnički inkubator, uložit će se još dodatnih 20 milijuna bespovratnih sredstava iz fondova Uuropske unije i to je projekt na kojem gradimo budućnost ne samo Novske nego i Sisačko-moslavačke županije gdje će biti nukleus, početak dakle, gaming industrije u našoj županiji“, ustvrdio je Žinić.

Župan je vodstvu Grada Novske kao i svim stanovnicima uputio i prigodnu čestitku.

„Želim čestitati Dan grada i nebeskog zaštitnika sv. Luku svim građanima grada Novske, a osobito gradonačelniku Marinu Piletiću i svim njegovim suradnicima sa željom da ovaj grad ide upravo u onom smjeru koji očekuje i narod, stanovništvo ovog kraja. Želim izraziti zadovoljstvo jer je ovo moj prvi službeni posjet gradu Novskoj bez obzira što sam već tri godine župan i prvi poziv županu na svečanu sjednicu i na Dan grada. Dolazio sam puno puta u Novsku, no možda prije nekoliko godina nije bilo toliko razumijevanja, ali stvari su se sredile i mislim da u jednom zajedništvu možemo učiniti još jedan veći iskorak oko kvalitete života na području grada Novske. U ove tri godine dok je gradonačelnik bio dožupan napravili smo određene projekte po pitanju kvalitete nastave u osnovnoj i srednjoj školi, uveli nekoliko projekata, uradili neke pomake na poboljšanju prometne i komunalne infrastrukture, ali sada očekujemo da ćemo u zajedništvu moći još puno više toga učiniti.“, najavio je župan Žinić i dodao kako će kroz Razvojnu agenciju imati puno zajedničkih projekta za koje vjeruje da će ih dobrom suradnjom, uspjeti i ostvariti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime