Svečano obilježena 27. obljetnica ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja

U Petrinji održana svečanost povodom godišnjice ustrojavanja 12. domobranske pukovnije

989
Foto: www.smz.hr

Kod Središnjeg križa na groblju Svetog Benedikta u Petrinji položeni su vijenci, zapaljene svijeće te je održana zajednička molitva povodom obilježavanja 27 godina od ustrojavanja 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Foto: www.smz.hr

Svečanosti su nazočili umirovljeni general Marinsko Krešić kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general Tihomir Kundid kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Mirka Šundova. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je naglasio da je odnos između Županije i hrvatskih branitelja na visokoj razini:

“Nije to slučajno! I sam sam branitelji i moram priznati da gotovo sve ove branitelje Petrinjce jako dobro poznajem. Ti počeci 1991. godine, kada su nastajale postorojbe, i prva petrinjska ustrojena postrojba dragovoljaca koja je nastala još u kolovozu, zatim 74. samostalni bataljun pa 81 samostalni bataljuni. Dolaskom UNPROFOR-a na liniju razdvajanja zajednički smo stvorili postrojbu 162. brigadu Hrvatske vojske. Ustrojem domobranstva nastale su pukovnije, dakle domobranstvo je nastavak naših postrojbi Hrvatske vojske i policije koje su 1991. godine branile ovo područje.”

Foto: www.smz.hr

Moramo biti jedinstveni, inače ćemo se raspasti, zaključio je Žinić. Nakon odavanja počasti svečanost je nastavljena u prostorijama Udruge ratnih veterana grada Petrinje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime