Svečanost otvaranja Technical Support Instrument projekta

„Jačanje kapaciteta za provedbu procjene učinaka propisa“

143

U prostorima sjedišta Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj svečano je započeo projekt „Jačanje kapaciteta za provedbu procjene učinaka propisa“, koji će omogućiti Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, tijelima državne uprave te Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) praktičnu primjenu procjene učinaka propisa, razvoj boljih propisa i donošenje optimalnih odluka u interesu građana i gospodarstva, navodi se u priopćenju.

Projekt pruža tehničku potporu koju osigurava Glavna uprava Europske komisije za potporu strukturnim reformama, a sufinancira ga Europska unija u okviru Instrumenta tehničke podrške i njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i energije.

Otvorenje su pratili predstavnici tijela državne uprave te predstavnici dionika na tržištima koje regulira HAKOM, a prisutnima su se obratili g. Kaspar Richter, predstavnik Europske komisije, dr. Heinz Hetmeier, predstavnik Saveznog ministarstva gospodarstva i energije Savezne Republike Njemačke (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz), Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a. Ovom prilikom voditelj projekta, dr. Charalampos Koutalakis, predstavio je ciljeve, a Boris Zelenika, predstavnik Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske te Ivo Majerski, predstavnik HAKOM-a, najavili su ključne aktivnosti projekta.

Cilj projekta, u dijelu Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, razvoj je zakonodavstva i metodologije za provedbu naknadne (ex-post) procjene učinaka propisa te jačanje kapaciteta tijela državne uprave za njenu praktičnu primjenu, dok će drugi dio projekta omogućiti HAKOM-u stvaranje praktične metodologije i seta alata za provođenje procjene regulatornog djelovanja na tržištima elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i prijevoza željeznicom. Projekt također predviđa da se rezultati i znanja prenesu tijelima javne vlasti.

Glavni korisnici su Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti tijelo za mrežnu industriju.

Projekt zajednički provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime