Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo

Konferenciju, koja je obuhvatila više stručnih predavanja, organizirala je Tehnička škola Sisak

655

“Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo” naziv je konferencije koja je 7. lipnja održana u Sisku u sklopu programa 7. SOELA-e, utrke solarnih automobila. Konferenciju, koja je obuhvatila više stručnih predavanja, organizirala je Tehnička škola Sisak.

„Konferencije, koje unazad četiri godine održavamo u sklopu SOELA-e, pokrenute su s idejom da učenicima, mentorima i posjetiteljima prikažemo nove tehnologije. Prijašnjih godina su bile usmjerene prema solarnim i električnim automobilima, a ove smo se godine odlučili za svemirsku tehnologiju što je sad dosta aktualno i zanimljivo kao tema. Svemirska tehnologija, tj. gospodarstvo koje će krenuti u tom smjeru, nema ljudskih resursa. Mi moramo nekim ubrzani metodama stvoriti u srednjim školama određenu jezgru ljudskih resursa. To su i ovakva predavanja, neke edukacije učenika, pogotovo u izvannastavnom režimu rada, jer je nužno da učenici prođu neke ciljane programe koji su usko vezani za svemirsku tehnologiju“, pojasnio je profesor Stevče Arsoski, voditelj projekta.

Program SOELA-e dio je programa obilježavanja Dana Sisačko – moslavačke županije, a konferenciju je otvorio župan Ivo Žinić koji je naglasio kako je ono što se nekoć smatralo dalekom budućnošću sada sadašnjost.

„Mnogi koji ne znaju što to točno znači, gledaju na to sa smiješkom, a neki i posprdno, ali svemirska tehnologija je nešto čime se u ovoj županiji ljudi već bave. Naša Tehnička škola Sisak i naš Metalurški fakultet su kroz razne projekte već ušli u tu tehnologiju budućnosti. Ono što kanimo je razvijati je i u budućnosti. To zahtijeva puno rada, truda i znanja. To nije posao koji će se raditi od danas do sutra, nego nešto što će se razvijati kroz godinu, dvije, pet, deset, 50… mi ne možemo ni slutiti, vjerojatno nitko od nas koji danas živimo, u kojem smjeru će se sve to razvijati, ali vjerujem u to i želim pomoći i sudjelovati u tome da ova županija bude prepoznatljiva po tome. Želim da budemo prvi u nečemu kao što smo prvi i u gaming industriji. Pomalo postajemo središte gaming industrije, ali i svemirske tehnologije su tu, jer su naši učenici u srednjim školama već radili na njima. I naša ustanova koju smo osnovali, Centar za svemirske i inovativne tehnologije je nešto što će kroz znanstveni rad i istraživanja pridonijeti razvoju određenih modernih materijala koji su potrebni i za budućnost istraživanja svemira“, poručio je Žinić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime