Sveti Nikola i ove godine stigao na vrijeme i s punom vrećom darova

732

Dragi roditelji, djedovi i bake, nadamo se da ni ove godine niste zaboravili Nikolinje. Omiljeni dječji svetac noćas je zasigurno obišao mnoge domove uz, naravno, vašu podršku.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. st. poslije Krista. Bogati roditelji dugo nisu mogli imati djece pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri. Već kao mali, Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji koji, nažalost, brzo umiru i Nikola ostaje sam. Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo, ali se nije uzoholio već uvijek ima srce za potrebite. Tako je pomogao siromašnom susjedu koji nije imao novaca za miraz svojim kćerima. Nikola noću ubacuje vrećice sa novcem u tri navrata kroz susjedov prozor kako bi otac sretno udao svoje kćeri. Zbog toga Sveti Nikola postaje zaštitnik sirotinje. Mladi Nikola odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. On ga upućuje na svetost i pobožnost.

Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoju braću ljude. Uskoro mu umire stric, biskup Mire, i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj put nije mogao pobjeći i postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući onima u nevolji i šireći vjeru.

Činio je čudesa. Poput Isusa, smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu i zato ga nazivamo zaštitnikom djece.

U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

Iscrpljen pokorom i poslovima, umire 6. prosinca 327. godine i bude pokopan. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas časti i slavi.

Kako vidimo, Sveti Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Kao takvog, i mi smo ga izabrali da nam bude primjer, zaštitnik i zagovornik.

Dakle, od našeg Svetog Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime