U Brezovici kod Siska obilježen Dan antifašističke borbe

433

U šumi Brezovici kod Siska danas je obilježen Dan antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941. kada je u Brezovici osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva naoružana antifašistička postrojba u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu. Svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe, u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe, nakon polaganja vijenaca brojnih delegacija u Spomen park Brezovica pokraj Siska nastavljena je pozdravima i obraćanjem brojnih uzvanika. U ime organizatora svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je da se formiranje partizanskog odreda nije dogodilo slučajno, nego ga je planirala Komunistička partija Jugoslavije, jedina stranka koja se otvoreno suprotstavila fašističkoj okupaciji. Druge su stranke, dodao je, prihvatile okupaciju ili joj se nisu otvoreno suprotstavljale. KPJ je pozvala građane ne bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost narodna i narodnosti, a njihov odaziv bio je izraz protivljenja hrvatskog naroda koji se nije mirio s okupacijom, terorom, ubojstvima i deportacijama u logore, kazao je Habulin i dodao da je Hrvatska dala veliki doprinos antifašizmu.  Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je da je crvena zvijezda petokraka bila jedini ispravan put 1941. godine, ali da je hrvatski narod i 1991. godine znao prepoznati što je moralno ispravno te da je i danas zvijezda petokraka ispravan put….

VEZANE VIJESTI
Žustra rasprava o Centru za azilante u Maloj Gorici - bez rezultata

TON 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je da se u mjesecu lipnju tijekom povijesti na području Siska zbilo nekoliko važnih događaja. Pored početka antifašističke borbe, koja je i danas identitet hrvatskog naroda, u tom se mjesecu 1593. vodila bitka protiv Turaka, a 1991. je osnovan 57. bataljun Hrvatske vojske, koji se 23. lipnja prvi put postrojio u Sisku, a navečer zauzeo mjesto na prvoj liniji bojišnice u Sunji.

TON

Umjesto govora mržnje i neofašističkih ispada koji postoje u hrvatskom javnom prostoru, potreban je govor razuma, poručila je potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec…

TON 

Premijer Zoran Milanović je u obraćanju okupljenima naglasio kako antifašističkog ustanka poput ovog u Brezovici 22. lipnja 1941. tada nije bilo nigdje, da se dogodio i prije nego što je to učinila Komunistička partija Jugoslavije koja je slušala upute iz Moskve. Prvi sisački partizanski odred, dodao je, bio je uglavnom sastavljen od Hrvata, ali u velikoj mjeri i Srba. Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda, dodao je, i dovela je do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu. Milanović je rekao kako su zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka – Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i antifašist što, istaknuo je, nikada nije tajio niti se toga stidio.

VEZANE VIJESTI
U tijeku su pripreme za uređenje i prezentaciju sisačke katedrale

TON

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović hrvatskim građankama i građanima čestitala Dan antifašističke borbe, poručivši kako hrvatsko društvo želi očuvati antifašizam kao povijesnu vrijednost, ali ne i komunizam kao niti jedan drugi totalitarni poredak. Predsjednica je istaknula kako 22. lipnja 1941. sažima povijest antifašističke borbe u Hrvatskoj, kao jedne od važnih etapa povijesnog hoda ka hrvatskoj slobodi i neovisnosti.

TON 

Predsjednica je naglasila kako se, vođen idealima slobode i socijalne pravde, antifašistički pokret u Hrvatskoj razvio kao nigdje u Europi – u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je s oko 200.000 boraca potkraj rata imala najmasovniji pokret otpora, podnijevši relativno najveće žrtve s oko 64.000 poginulih.
Dodala je kako hrvatski narod i svi građani Hrvatske moraju biti jedinstveni u želji za boljom i prosperitetnijom Hrvatskom. “Onom Hrvatskom u kojoj nema nimalo mjesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma, totalitarizma i diktatura, onom Hrvatskom gdje se jednako štuje i hrvatski narod i sve nacionalne manjine, u kojoj se ne govori mi ili oni, već se na istini, poštenju, domoljublju i zajedništvu gradi bolja Hrvatska”, zaključila je Grabar Kitarović.

VEZANE VIJESTI
Najbolji hrvatski kajakaši i kanuisti na rijeci kupi u Sisku

(Hina)

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here