U prostorijama Društvenog centra Kostajnica održan je sastanak na kojem je potpisan Ugovor o financiranju Društvenog centra Kostajnica.

Potpisivanju ugovora nazočili su župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, pročelnik Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Darko Srbljanin, gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica Dalibor Bišćan, koordinatorica projekta iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu Zagreb Dragana Knezić, načelnici i zamjenici načelnika općina Dvor, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari i Majur.

Projekt je započet sredstvima EU 2014. g. i financirani je cijelu 2015. g. U 2016. nisu raspisivani natječaji za sredstva EU, smanjen je priljev sredstava iz Državnog proračuna pa je rad Društvenog centra Kostajnica financirao Rehabilitacijski centar vlastitim sredstvima. U 2017. g. uključila se lokalna zajednica, inicijativom koja je realizirana potpisivanjem Ugovora.

Potpisani ugovor vrijedan je 146.800,00 kn u kojem su s financijskim sredstvima sudjelovali Sisačko moslavačka županija s 40.000,00 kuna, Općine Dvor, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari i Majur sa po 12.000,00 kuna te Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb s 46.800,00 kuna

Društveni centar u Hrvatskoj Kostajnici radi od 2014. godine i brine o 20-ak korisnika na području Pounja. Korisnici su osobe starije životne dobi te mlađe osobe bez roditelja, a nisu u mogućnosti samostalno brinuti se o sebi.

Na sastanku se razgovaralo o proširivnju aktivnosti, ne samo kroz aktivnosti u društvenom centru već i izvan njega za što je potrebno kroz fondove osigurati dodatna sredstva.

Žinić je također napomenuo kako se osobama s hendikepom treba omogućiti smještaj na području Pounja te ih tada ne bi bilo potrebno prevoziti u domove u Sisak.

Koordinatorica projekta Dragana Knezić napominje kako se ovaj program provodi u Hrvatskoj Kostajnici već četiri godine i to je program osoba sa intelektualnim teškoćama. Projekt na ovom području realiziran je sredstvima iz državnog proračuna te sredstvima županije sisačko moslavačke i okolnih općina.

Ovim programom žele se zaštiti ljudska prava i omogućiti ljudima da ostanu živjeti u svojoj zajednici te da ne moraju odlaziti živjeti u institucije,istaknula je koordinatorica projekta Knezić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here