U šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe

401

Danas, 22. lipnja, održano je svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u šumi Brezovici.

Svečanost je započela polaganjem cvjetova, umjesto vijenaca, jer su sredstva za tu namjenu uplaćena za obnovu Spomenika.

Svečanosti je na prisustvovao i saborski zastupnik, ujedno i petrinjski gradonačelnik, Darinko Dumbović zajedno sa izaslanicima Vlade, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te brojnim drugim predstavnicima visoke dužnosti.

VEZANE VIJESTI
Čestitka sisačko-moslavačkog župana Žinića za Dan antifašističke borbe

„Povijesna je istina da su upravo ovdje u Brezovici 1941. godine hrvatski komunisti sisačkog kraja pokrenuli ustanak protiv nacizma koji se tada širio Europom.
Bila je to borba protiv totalitarnog režima, pa tako i ustaškog režima koji je podržavao političku i rasnu netrpeljivost i progon na rasnoj i političkoj osnovi. Ustanak u Brezovici bio je početak povijesne borbe Hrvata za slobodu i neovisnost. Pola stoljeća kasnije hrvatski je narod proglasio državnu neovisnost i obranio Hrvatsku u Domovinskom ratu. Danas je Hrvatska suverena država i punopravna članica Europske unije koja svoju budućnost gradi na dostojanstvu i ravnopravnosti svojih građana, na toleranciji i poštivanju ljudskih prava. Upravo zato, danas, na ovom mjestu odajemo počast svima onima koji su u tom mračnom razdoblju ljudske povijesti stali u obranu slobode i demokracije i koji su kroz svoju borbu ugradili antifašizam u temelje suvremene hrvatske države“, poručio je petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Čestitka Darinka Dumbovića za Dan antifašističke borbe

Obilježavanju Dana antifašističke borbe prisustvovao je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića na ovoj je obilježbi bio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Foto: Sisačko-moslavačka županija/Facebook Rad za naš grad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here