Udruga Franak – bezrezervna potpora prof. Jakovčeviću i Lovrinčeviću

112

Udruga Franak dala je bezrezervnu potporu profesorima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinčeviću, ocjenjujući da su zbog svog stručnog mišljenja i prijedloga rješavanja dužničke krize u Hrvatskoj izloženi pritiscima bankarskog lobija, što u udruzi smatraju grubim nasrtajem na autonomiju znanosti i pravo na javno djelovanje.

“Udruga Franak daje javnu i bezrezervnu podršku uvaženim ekonomskim stručnjacima, poglavito profesorima, koji su u javnosti izrazili svoje stručno mišljenje i prezentirali prijedloge rješavanja dužničke krize u Republici Hrvatskoj, zbog čega su posljednjih dana izloženi pritiscima bankarskog lobija”, stoji u objavi na društvenim mrežama udruge.

Prof. Jakovčeviću i Lovrinčeviću godinama upozoravaju na pogrešnu ekonomsku i monetarnu politiku:

“Ti isti profesori, uvaženi članovi hrvatske akademske zajednice, već dugi niz godina sustavno upozoravaju na činjenicu da se u ovoj zemlji vodi potpuno pogrešna ekonomska i monetarna politika, a istodobno nude rješenja i pomoć u promjenama, dajući konkretne prijedloge za otvaranje prostora razvojnoj makroekonomskoj politici, napuštanju dosadašnjih neefikasnih modela, te za izlazak države iz krize, odnosno recesije”, naglašava udruga.

VEZANE VIJESTI
HNB izdao novu kovanicu od 25 kuna, evo kako izgleda i gdje ju možete kupiti

“Franak” podsjeća i da istupi profesora Jakovčevića i Lovrinčeviću do sada nisu smetali HUB-u, a da je do reakcije došlo “jer su napokon stavovi uvaženih profesora zamijećeni i prihvaćeni u široj javnosti, a poslovanje banaka u Hrvatskoj u jednom značajnom dijelu – napokon razotkriveno”.

HUB je u subotu uputio pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru, u kojem su ga “zamolili za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza javnih nastupa profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića”, tvrdeći kako su izjave dvojice profesora netočne i štetne.

VEZANE VIJESTI
Krenula realizacija projekta "Poduzetnički krediti 2018"

Prof. dr. Drago Jakovčević, odgovarajući na napad Hrvatske udruge banaka vezano za njegove izjave o kreditima u švicarskim francima s valutnom klauzulom, zatražio je u subotu od banaka i HNB-a da prikažu bilance i kažu kojeg su dana milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav i po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost.

“Moje glavno pitanje i zahtjev bankama i HNB-u je – prikažite bilance. Kojeg dana su milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima”, izjavio je prof. Jakovčević medijima.

VEZANE VIJESTI
Do kredita s 0% kamata

Iz Udruge “Franak” danas navode kako im je razumljivo ponašanje direktora HUB-a s obzirom na interese udruge koju zastupa, no da “ne mogu i ne smiju ostati mirni promatrači takvih grubih pritisaka i nasrtaja na renomirane stručnjake, poglavito prozvane profesore”.

Udruga izražava nadu da će profesori Ekonomskog fakulteta Jakovčević i Lovrinčeviću nastaviti čvrsto prezentirati i zastupati svoje stručne stavove, temeljene na argumentiranim podacima i činjenicama, a u cilju točnog informiranja javnosti te na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here