Ukazan velik interes za covid potvrde u ljekarnama

Prema informacijama koje ima, po potvrde u ljekarne najviše dolaze stariji građani

507

Građani od jučer mogu podignuti svoje EU digitalne covid potvrde i u ljekarnama, a predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe da su građani prvog dana za tu uslugu pokazali veliko zanimanje zbog čega je došlo do poteškoća u radu aplikacije koje su riješene do kraja dana.

”Danas je zatraženo jako puno potvrda. Nevjerojatan je interes građana za covid potvrde u ljekarnama. Nemam točan broj danas, ali otprilike do 9 sati imali smo tisuću upita prema aplikaciji od strane ljekarni pa mislim da je do kraja dana vjerojatno bio i puno veći broj”, rekla je Soldo za RTL Danas.

Dodala je kako veliki broj zahtjeva prema aplikaciji uzrokovao poteškoće u funkcioniranju i bilo je lokacija gdje se danas nije mogla isporučiti covid potvrda, ali do kraja dana se sve reguliralo.

Prema informacijama koje ima, po potvrde u ljekarne najviše dolaze stariji građani. Mišljenja je kako je tome pomogla medijska kampanja koja je intenzivno promovirala tu uslugu.

“To je dosta važan pokazatelj jer većina starijih ne koristi portal e-Građani, a urede HZZO-a nemamo baš u svakom mjestu i zato je dobra ova odluka da se u ljekarne ide s ovom uslugom jer ljekarne imamo u svakom mjestu”, ocijenila je.

Smatra kako je sve to moglo biti organizirano i ranije te je podsjetila kako su još prošle godine govorili da bi ljekarne trebalo intenzivnije uključiti u problematiku koja se dogodila u zdravstvenom sustavu zbog korone.

Digitalnu covid potvrdu (EU DCC) građani mogu preuzeti u najbližoj ljekarni i to u tiskanom obliku ili će im biti poslana na adresu elektroničke pošte, objavio je HZZO po čijim je podacima za dobivanje potvrde potrebno predočiti zdravstvenu ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik upisom OIB-a u web aplikaciju preuzeti covid potvrdu.

Govoreći o cijepljenju u ljekarnama, Soldo je istaknula kako je to složeniji proces koji zahtijeva informatičke i organizacijske prilagodbe koje su malo dugotrajnije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime