UPALJEN METEOALARM Stiže nam zahlađenje s Arktika, pripremite se na neuobičajeno hladnu jesen

14001

Meteorolozi od početka tjedna upozoravaju na nadolazeći ‘snažni nalet’ iznimno hladne fronte koja stiže prema Europi s Arktika. Očekuju nas ozbiljne grmljavinske oluje, pljuskovi na sjeveri i srednjem Sredozemlju, na jadranskoj regiji, a temperatura bi trebala biti i do 10 stupnjeva ispod prosjeka za ovo razdoblje godine.

Meteorološki servis Severe Weather Europe na Twitteru je potvrdio kako još uvijek vrijedi prognoza prema kojoj s Arktika prema Europi kreće “snažni nalet” iznimno hladne fronte.

Ta polarna zračna masa će u velikim dijelovima Europe i Sredozemlja us sljedećih 72-96 sati donijeti veliki pad temperature, tako da će biti i do 10 °C ispod prosjeka za ovo razdoblje.

Meteorolozi upozoravaju da bi promjena vremena mogla donijeti i nevolje. Već do kraja srijede (danas), zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima.

Bijela jesen?

Velika vremenska promjena uključuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu. Ipak, već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima, slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra.

Noći bi mogle biti hladnije, pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju.

Upozorenja Meteoalarma

Osim za područje istočne Hrvatske, Meteoalarm je za srijedu izdao upozorenja. Za područje Zagreba, Karlovca, Gospića, Knina, Dalmacije i Dubrovnika izdano je žuto upozorenje. Mogući su pljuskovi s grmljavinom, praćeni prolazno pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom. Treba biti na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena te posebno pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Za područje Rijeke i Istre izdano je narančasto upozorenje. Moguća je obilna kiša te lokalna grmljavniska nevremena, pa treba biti spreman zaštititi sebe i svoju imovinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime