UPOZORENJE Temperature previsoke za svinjokolju!

Visoke temperature pogoduju širenju bolesti

482

Iznadprosječno toplo vrijeme nastavljeno je i početkom mjeseca studenog. Mjesec je to u kojemu počinje i kolinje, a previsoke temperature nikako nisu dobre za osjetljiv posao s mesom.

Idealna temperatura za svinjokolju je od 0 do 5 celzijusevih stupnjeva pa veterinari upozoravaju da se ne bi trebalo klati na temperaturama iznad 14 stupnjeva.

Osim što se za sada meso obrađuje na nezgodnoj južini, sezona svinjokolja protječe i uz druge specifičnosti, a nameću ih preventivne mjere protiv širenja afričke svinjske kuge, koja je zabilježena u susjednoj Srbiji. Obzirom na to da kuga, pojavi li se u svinjogojstvu jedne zemlje izaziva goleme ekonomske štete, preventiva je stroga i višestruka, a vrijedi i za male uzgajivače koji drže i kolju svinje samo za vlastite potrebe.

Resorno ministarstvo donijelo je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske, a obuhvaća preduvjete koje moraju ispuniti gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim mjerama i svrstana su u kategoriju 1.

Za navedena gospodarstva obvezan je klinički pregled svinja od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije premještanja i kliničkog pregleda prilikom klanja za osobnu potrošnju na gospodarstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime