Vandali podmetnuli požar škole u Strmcu

877

U noći sa subote ne nedjelju – 18. na 19. srpnja, došlo je do požara u Područnoj školi Strmec, a prema trenutnim neslužbenim informacijama požar je podmetnut. Školu je danas, zajedno s gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem, obišao župan Stjepan Kožić.

– Žalostan sam što je požar podmetnut! Strahovito me to iznenadilo. Prve informacije su bile da se radi o neznatnoj šteti, no uviđaj je pokazao da je šteta značajna. Već smo obavili razgovore što učiniti da djeca normalno krenu u školu u novoj školskoj godini, a od projektanta očekujemo da se utvrdi točan obim štete – rekao je župan poručivši da će se za djecu osigurati svi potrebni uvjeti za nastavu.

Osvrnuo se i na gradnju nove škole.

– S Gradom Sveta Nedelja imamo načelni sporazum o gradnji nove škole, procijenjene vrijednosti 30 milijuna kuna. Pola sredstava osigurao bi Grad, a pola Županija. Ovaj iznos planirali smo na osnovu procjene Grada Svete Nedelje.

Fotografija FotoBanovina.

Mi smo svoj dio, kroz proračun za ovu i projekciju proračuna za idući godinu i osigurali, no onda smo nedavno dobili informaciju da je ukupna vrijednost gradnje škole porasla i to znatno. Moramo sjesti i o tome ozbiljno razgovarati. Ako je vrijednost onakva kakva je utvrđena sporazumom mi smo sutra spremni krenuti u gradnju škole – rekao je župan.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec objasnio je da je do povećanja predviđenog iznosa za gradnju škole u Strmcu došlo zbog europske direktive da svi javni objekti koji se grade moraju biti niskoenergetski.

– To znači da se, uz ostalo, mora mijenjati i tip ovojnice, a što uvelike poskupljuje gradnju. Predložit ću da se rebalansom proračuna Grada sredstva za gradnju škole povećaju. Sa Županijom i osobno županom uvijek smo imali konstruktivnu suradnju, vjerujem da će tako biti i sada – rekao je Zurovec.

Fotografija FotoBanovina.

Područnu školu u Strmcu, u 9 razrednih odjela, pohađa 230 učenika.

– Dogovaramo rezervne pozicije za početak nastave u rujnu. Jedna od njih je i društveni dom u Strmcu, koji se vrlo brzo može prilagoditi za odvijanje nastave, no razmišljamo i o drugim varijantama. Požarom su uništene dvije učionice u desnom krilu škole, kao i informatička učionica. Nagorjelo je krovište, izgorjeli su prozori, uništen je strop, velika je šteta na parketima i zidovima… Lijevo krilo škole nije oštećeno, pa se u njemu nastava može odvijati. Sreća je što je dvoje prolaznika uočilo požar, pa su vatrogasci vrlo brzo reagirali – rekla je Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, čiji je sastavni dio i PŠ Strmec.

[srizonfbalbum id=3248]

 

1 KOMENTAR

  1. […] Župan Stjepan Kožić održao je radni sastanak s gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem kako bi nastavili razgovore o gradnji škole u Strmcu kao i osiguravanju neometanog početka nastave za dio učenika Područne škole Strmac koja je u srpnju djelomično stradala u požaru. […]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime