VANĐELIĆ Nisam mogao utjecati na poteze vlade

Predsjednik NO INA-e reagirao na izjave političara

504
Foto: ilustracija

Nakon što je u u nedjelju rekao da su i Milanovićeva i Plenkovićeva vlada pogodovale MOL-u, donedavni predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić u utorak je reagirao na izjave političara kako je bio suglasan sa svim odlukama dok je bio na čelu NO Ine, istaknuvši da nije govorio o odlukama uprave Ine čiji je rad nadzirao, nego o potezima Vlade, na koje nije mogao utjecati.

Vanđelić je u nedjelju, gostujući na N1 i odgovarajući na pitanje jesu li Milanovićeva i Plenkovićeva Vlada oštetile Inu i pogodovale MOL-u, među ostalim rekao da su donosile takve odluke koje, “kad ih danas pogledate, zaista nisu baš u najboljem interesu Ine, a Ina je hrvatska kompanija u kojoj RH ima 44 posto, plus mirovinci – 49,18 posto”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potom je izjavio u ponedjeljak, vezano uz izjavu Vanđelića da je Vlada pogodovala MOL-u, kako je on, kao bivši predsjednik NO Ine, dobivao 25.000 kuna i sve godine na toj funkciji bio suglasan sa svim odlukama.

“Sad najedanput više nije tamo u Nadzornom odboru i sad je netko nešto kriv. Treba malo svoju odgovornost propitkivati”, rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH te nakon toga zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak se osvrnuo na istup Vanđelića, i to na dio u kojem je izjavio da nadležno ministarstvo nije izdalo uporabnu dozvolu za naftovod od Rijeke do Siska zbog čega se domaća nafta ne prerađuje u Rijeci nego u Mađarskoj, kazavši da je vlasnik iscrpljene nafte Ina, nakon što podmiri obveze prema državi, te da ona odlučuje kako će dalje se njom raditi.

Vanđelić to zna, ustvrdio je Ćorić, ali da “sada očito promišlja malo drugačije”. “Teze da je hrvatska nafta negdje otišla je isto kao da kažete da je komad plaže hrvatski i da nitko drugi na taj komad ne treba doći”, rekao je Ćorić.

Nadzorni odbor Ine tražio smjenu bivšeg predsjednika uprave Zoltana Aldotta

Vanđelić pak, u svom postu na Facebooku u utorak navodi da nakon što je postavio legitimna pitanja o tome zašto se podizala vrijednost Ine istodobno kad se radilo na otkupu te kompanije, da pojedini političari odgovaraju kako je trebao podnijeti ostavku na dužnost predsjednika NO Ine ako nije bio zadovoljan.

“To bi bilo legitimno pitanje da sam ja govorio o odlukama uprave Ine čiji rad moram nadzirati, a ne o potezima Vlade. Kao predsjednik NO-a nisam mogao utjecati na te poteze jer me nitko nije dužan konzultirati pri izmjenama zakona i drugih propisa, o čemu sam, kao i ostalih građani, informiran iz medija”, navodi Vanđelić u svom postu.

Podsjetio je da je Nadzorni odbor Ine tražio smjenu bivšeg predsjednika uprave Zoltana Aldotta, da je svjedočio na arbitraži u Haagu, osobno naložio te s kolegama u NO i proveo ukinuće odbora izvršnih direktora te time uskladio poslovanje Ine sa Zakonom o trgovačkim društvima nakon 11 godina. Kako ističe, izborili su se da konačno krajem 2019. krene investicija u Rijeku vrijedna 3,92 milijarde kuna.

“Što se tiče famozne naknade za predsjedanje Nadzornim odborom – iako je, na žalost, za većinu naših građana to izrazito visoka brojka, meni je činila manje od 10 posto ukupnog dohotka. Bila mi je čast i obveza obnašati tu dužnost te bih je prihvatio bez obzira na visinu naknade”, istaknuo je u postu.

Za kraj, podsjeća da Vlada proteklih godina uredbom odlučuje ne naplatiti stotine milijuna kuna Ini čime povećava vrijednost onoga što navodno želi kupiti te smanjuje prihode državnog proračuna, a uvećava vrijednost onoga što kupuje, mijenjan je način naplate poreza, Ini je dodijeljeno milijardu kuna iz Fonda za oporavak i otpornost za investiciju u bioetanolsko postrojenje…

“Istovremeno dok raznim odlukama diže vrijednost Ini, Vlada ne koristi druge bitne elemente za pregovore oko otkupa, pa tako, primjerice Janaf, iako tehnički spreman, gotovo deset godina ne dobiva uporabnu dozvolu za tok nafte Sisak-Rijeka i nafta ide većinom u Mađarsku, mijenja se Zakon o energiji umjesto da se ojača obveze oko sanacije zemljišta nakon prestanka rada energetskog objekta Rafinerije Sisak, čudno prestaje kazneni progon vezano uz prijavu HANFA-e oko nelegalnog trgovanja dionicama, ne traži se od DORH-a da pokrene ništetnost ugovora nakon pravomoćne presude Sanaderu, mijenja se Zakon o privatizaciji Ine….”, zaključuje Vanđelić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime