VELIKA GORICA: Za obnovu škole 15,1 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Na proljeće kreću 30,8 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Velika Gorica...

658

Na proljeće kreću 30,8 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Velika Gorica. Za ovu investiciju povučen je maksimalni iznos od 15,1 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstva, dok je preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija.

Podsjetimo, Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, u rujnu prošle godine, podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je dobila Odluku o financiranju Energetske obnova zgrade SŠ Velika Gorica, a isto se očekuje i za projekte energetske obnove SŠ Vrbovec, OŠ Đuro Deželić i OŠ Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok (OŠ Sveta Nedjelja).

VEZANE VIJESTI
AKTUALNO O odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Projekt energetske obnove SŠ Velika Gorica sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim  korisnicima, te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutnih energetskih razreda – zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred – prijeći u A razred.

VEZANE VIJESTI
Dijelovi Siska i Petrinje bez struje

„Sada nas čeka potpisivanje ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom, te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale 4 škole. „Cjelokupna dokumentacija je kvalitetno pripremljena, stoga nema razloga da ne povučemo bespovratna sredstva. Naravno i Zagrebačka županija je u proračunu za ovu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna“ – pojasnio je Kožić.

VEZANE VIJESTI
'Majstori' ju prevarili za 39 tisuća kuna

Pripremu projektne dokumentacije i prijavu projekta obnove, kako Srednje škole Velika Gorica tako i preostalih projekata, u suradnji su izradili Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here