VIDEO 1. Filekijada privukla brojne ljubitelje ovog tradicionalnog jela

521

Petrinjskim gradskim kupalištem u nedjelju, 14. srpnja širili su se mirisi tradicionalne hrane na prvoj Filekijadi. Iako je poznato da fileke ili tripice volimo ili ne podnosimo, na petrinjskom gradskom kupalištu tražio se tanjur više za porciju fileka. Atrakcija su bili lonci u kojima su krčkali fileki u raznim recepturama, a koji su čekali i ocjenjivanje iskusnih nepaca. Direktorica Turističke zajednice grada Petrinje Ivanka Držaj:

“To je bila ideja našega gradonačelnika gospodina Darinka Dumbovića. On je potaknuo da u sklopu gastro festivala koji je u tijeku, bude i Filekijada. Naravno, čeka nas još i Gulašijada, bila je Fišijada. U svakom slučaju, želimo da se što više priprema na našem gradskom Kupalištu i da bude što više toga za hranu.”

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović kazao je otkuda je crpio inspiraciju za ovu manifestaciju:

VEZANE VIJESTI
DUMBOVIĆ Nisu nam problem projekti već nedostatak radne snage koji bi ih realizirao!

“Mnogi Petrinjci su ponosni na fileke jer fileci su bili hrana za teške fizičke poslove, i to je bilo svakodnevno. Kada pogledamo kako su ljudi živjeli i kako su se hranili sa filecima, sa kostima, sa predguštima, sa svim onim tradicionalnim hranama koje su, možda kao i čvarci, bili izbrisani. Međutim, postali su kod nekih destinacija i brendovi. Tradicija kulinarstva Petrinje, pogotovo kada se sjetimo petrinjske izložbe gastronomije i kulinarstva, ovo je jedan mali sadržaj koji ovo našem petrinjskom dnevnom boravku na kupalištu daje jednu ponudu i kvalitetu, i nadgradnju onog što mi moramo dati kao jedna buduća mala kvalitetna turistička destinacija.”

Jedan od natjecatelja Dragan Bijekić otkrio nam je kako priprema fileke.

VEZANE VIJESTI
Održan 5. WDSF Croatian trophy

“Samo špek ide i fileki, što se tiče toga, ostalo su začini. Normalno, luk, mrkva i povrće. Ostalo su baš začini koji razlikuju mnoge fileke od svega. Tripice takozvane to je želudac koji vari to. Par dana se čisti, obavezno se moraju smrznuti na kraju i smrznute onda vaditi 24 sata i tako.”

Nažalost, nije mu to pomoglo da dođe do nagrade. Natjecalo se šest ekipa, a brončanu nagradu za svoj tanjur su osvojili ekipa Vatreni, Pero Rajčević i Mario Fabijančić osvojili su drugo mjesto, a Darko Hrnčević odnio je glavnu nagradu za svoje fileke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here