VIDEO Hrvatska kuća vina – buduća prepoznatljivost SMŽ

U Popovači predstavljen projekt Hrvatska kuća vina

2915

Moslavina, vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja, uskoro će postati mjesto gdje će se susretati znanost, obrazovanje i tradicija. To mjesto je Hrvatska kuća vina, projekt koji je predstavljen 13. veljače u Domu kulture Popovača.

Kako je rečeno, projekt je to kojim se Sisačko – moslavačka županija ponosi, a rezultat je dugogodišnjeg ulaganja u razvoj vinogradarstva, vinarstva i podrumarstva na području županije.

Autor idejnog rješenja, izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Ivica Plavec pojasnio je kako će uz prezentaciju vina, Hrvatska kuća vina imati i prateće sadržaje poput vinskog podruma, kušaonice, suvenirnice, restorana, prikaza proizvodnje vina, ali i vidikovca, a prostirat će se na ukupno 2500 četvornih metara.

„Sam objekt je koncipiran tako da je nama bilo važno da se stvori jedna atraktivnost i prepoznatljivost u prostoru. Riječ je o suvremenoj arhitekturi koja ipak prati tradiciju ovog prostora s obzirom na to da je konstrukcija drvena. Budući da su vinske kuće većinom dijelom ukopane, dijelom su u podrumu, a dijelom u prizemlju, nama je bilo važno da se kuća lijepo sagledava iz malo veće udaljenosti. Zato imamo vidikovac za kojeg smatramo da se dobro uklopio u kompoziciju, iako ima malo neobičnije metode zasjenjenja poput latica cvijeta, ali one tvore posebnost tog projekta i daju novi karakter tom prostoru“.

Hrvatska kuća vina je buduća prepoznatljivost Sisačko – moslavačke županije, kazao je župan Ivo Žinić naglasivši kako je ona samo nastavak svih nastojanja za boljom promocijom moslavačkih vina, posebice škrleta.

„Kuća Hrvatskih vina – svijet škrleta je projekt koji smo osmislili prošle godine kako bi nastavili s promocijom i još više pomogli našim vinarima u promociji, ali i prodaji ovih zaista vrhunskih vina. Sva ta nastojanja kroz dugih 20 godina, od klonske selekcije, preko promocije na sajmovima i izložbama, i do povijesnog trenutka prošle godine – okupljanja profesionalnih vinara s područja Moslavine u Proizvođačku organizaciju, koja je napravila zajednički škrlet, bila su sa željom za očuvanjem i brendiranjem autohtone sorte škrlet. Hrvatska kuća vina je projekt vrijedan gotovo 35 milijuna kuna. Idejni projekt je gotov, a sada ga želimo promovirati našoj javnosti sa vinarima. Vjerujem da je to nešto što će u budućnosti krasiti ovo područje, Grad Popovaču i našu Moslavinu“.

Zadovoljstvo što se ovaj projekt planira na području Grada Popovače izrazio je gradonačelnik Josip Mišković koji je uvjeren kako će „ovaj projekt biti kapitalna kruna cjelokupnog ulaganja u razvoj vina i vinarstva“.

„Ovo je važan projekt prije svega zbog toga što se ovdje dosta ljudi bavi vinarstvom. Vino, vinograd i klijet su tradicija ovog kraja i statusni simboli Grada Popovače. Tako ćemo zaokružiti jednu priču u kojoj će se moći prezentirati sve što se proizvede, ne samo na području Popovače, već i na području čitave Županije. Mislimo da je ovaj projekt važan i za razvoj turizma i prezentaciju vinarstva ovog kraja. Imat će svoj promidžbeni, ali i ekonomski efekt. Svatko tko dođe u ovaj kraj imat će potrebu i želju posjetiti kuću vina, vidjeti koja se vina proizvode na ovom području, ali i kušati ta te sva ostala vina tako pomoći našim vinarima. Oni iz godine u godinu sve više ulažu, a posebice u škrlet koji ima sve veću vrijednost na vinskim kartama. Mislim da će ovaj projekt na neki način biti kapitalna kruna cjelokupnog ulaganja u razvoj vina i vinarstva.“

Župan je na kraju dodao kako sada slijedi „teži“ dio posla, a to je pronaći izvore financiranja. Vjeruje ipak kako će vrlo brzo naći rješenje te kroz nekoliko godina i izgraditi ovaj veleban projekt.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime