VIDEO Ispred HNK vrištao u deliriju radi predsjedanja Hrvatske EU, pridružio mu se i Ćiro

565
09.01.2020., Zagreb - Delirium interruptum, umjetnicka akcija u javnom prostoru, performans umjetnika Marka Markovica ispred HNK za predstavnike Europske komisije. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Početak prvoga predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije obilježeno je sinoć svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Za vrijeme trajanja koncerta umjetnik Marko Marković izveo je performans “za sve, a ne samo za odabrane” kojeg je nazvao Delirium interuptum.

Tijekom svog performansa derao se u deliriju, a ubrzo su mu se pridružili sugrađani, pa čak i bivši nogometni izbornik Miroslav Blažević.

Inače, Marković je hrvatski aktivistički umjetnik koji se najčešće izražava kroz politički subverzivan performans koji često uključuje body art prakse poput ranjavanja, rezanja, pa i autokanibalizma. Tematika socijalne, ekonomske i egzistencijalne pozicije umjetnika, kao i njegove uloge u društvu, provlači se u pozadini niza njegovih radova. Polazište u njegovim radovima često je zapravo želja za društvenom promjenom.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime