VIDEO Još uvijek aktivan veliki požar na Kozjaku

03.08.2020., Kastela- Pogled s padina Kozjaka na akciju gasenja sumskog pozara. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

​Još uvijek traje gašenje velikog šumskog požara na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca, kojega u ponedjeljak u popodnevnim satima pokušava ugasiti stotinjak vatrogasaca s 33 vozila, kao i četiri kanadera.

​Požar na Putu Dragučeva buknuo je oko 13.30 sati, a gase ga vatrogasci s područja Trogira, Kaštela, Splita i Solina.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma, a sve upućuje da će opožarena površina biti velika.

“U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara”, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prema informacijama iz Ministarstva obrane, od početka ovogodišnje protupožarne sezone 15. lipnja do zaključno 2. kolovoza, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara.

Osam požara bilo je u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 110 sati naleta, pri čemu su na požarišta izbacile oko tri tisuće tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3B bio angažiran osam puta​, priopćili su iz MORH- a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here