VIDEO – Obilježavanje blagdana Velike Gospe u Gori

840

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u ponedjeljak 15. kolovoza proslavljena u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori, misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su svećenici Petrinjskog i Glinskog dekanata, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić te rektor svetišta preč. Paško Glasnović, koji je na početku i pozdravio sve okupljene.

Blagdanskom slavlju nazočilo je više od pet tisuća hodočasnika, od kojih je glavnina pristigla pješice iz tri petrinjske župe te iz Gline, a prisutni su bili i saborski zastupnik Miodrag Demo, župan Sisačko-moslavčake županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Na početku homilije biskup je podsjetio na povijest ovog svetišta istaknuvši kako je ime Majke naših stradanja dobilo nakon što je u povijesti dva puta srušeno, posljednji puta 1991. od srpskih osvajača. „Doista, ona je sama patila proživljavajući muke svoga Sina, ali ona i s nama hodi tijekom povijesti kao naša Mati i našem stradanju daje smisao, vodi nas u nebesku proslavu, kamo je i sama uznesena dušom i tijelom, što slavimo upravo današnjom svetkovinom“.

Slavlju u čast blagdana Velike Gospe prethodila je trodnevna duhovna priprema koju je predvodio velečasni Ivan Grbešić, a današnjem misnom slavlju prisustvovalo je mnoštvo vjernika što je već tradicija, a organizatore posebno veseli i ta činjenica da je hodočasnika i štovatelja Gospe svake godine sve više i više, rekao nam je upravitelj župe i rektor svetišta don Paško Glasnović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here