VIDEO Obilježena 31. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na prvu crtu obrane Siska i Banovine

169

Na sisačkom području obilježena je 31. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca u Komarevo na prvu crtu obrane grada Siska i Banovine.

Obilježavanje izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na sisačku bojišnicu i osnutka prve dragovoljačke postrojbe u Republici Hrvatskoj, održano je u nedjelju, 26. lipnja Komarevu, na mjestu na kojem je osnovan i 57. samostalni bataljun “Marijan Celjak”.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima, a nastavljen je svetom misom u crkvi sv. Katarine te prigodnim programom.

Predsjednik Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata „Mato Barić“ Komarevo Vlado Brodarac u emotivnom se govoru prisjetio svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, naročito svojih Komarevčana:

“Na današnji dan, 26. lipnja 1991. godine u Komarevo je stigla prva dragovoljačka skupina u ispomoć mještanima Komareva, koji su prije toga držali seljačke straže. Nakon brutalne agresije, dragovoljci, hrvatski vitezovi, ostavili su svoje najmilije i krenuli u obranu suvereniteta Republike Hrvatske.”

U Komarevu su se branili Sisak i Zagreb i s ovih obrambenih položaja hrvatski branitelji nisu otišli sve do kraja Domovinskog rata, podsjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“Sve do veličanstvene pobjedne u VRO Oluja. Važno se prisjećati hrvatski branitelja, najvećih junaka u hrvatskoj povijesti, a osobito poginulih hrvatskih branitelja, kojima dugujemo Domovinu.”

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić koji je istaknuo da je i Komarevo još jedan dokaz da je Sisak grad hrvatskih pobjeda:

“Došli smo odati počast 51 poginulom hrvatskom branitelju i civilu ovdje u Komarevo i ponoviti da je Domovinski rat i obrana slobodne i samostalne Hrvatske u Domovinskom ratu temelj hrvatske države, a da je zadaća svih današnjih generacija nastaviti ondje gdje su hrvatski branitelji 1995. godine, oslobodivši zadnji pedalj hrvatske zemlje, stali, da gradimo dobro, sigurno, socijalno društvo na ponos svih budućih hrvatskih generacija.”

Također, ispred društvenog doma u Komarevu održan je kraći prigodni program, tijekom kojeg su se nazočnima obratili predsjednik UHDDR-a Mato Barić Komarevo Vlado Brodarac, zamjenik sisačke gradonačelnice Marko Krička, župan Ivan Celjak i izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime