VIDEO U Maloj Solini obilježeno 30 godina od okupacije i progona

Krajem rujna 1991. pobunjeni Srbi krenuli su na Malu Solinu

366

U Maloj Solini je u subotu, 2. listopada 2021. godine obilježena 30. obljetnica okupacije i progona hrvatskog stanovništva s područja ovog sela.

Naime, krajem rujna 1991. godine pobunjeni Srbi naoružani i organizirani kadrovima JA nakon sloma viduševačke obrane krenuli su dalje na hrvatska sela. Prva na udaru je nakon Hađera bila Mala Solina.

Sjećajući se na sve one koji su položili život za našu Domovinu odana je počast polaganjem vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja Golubica. Okupljenima se najprije obratio Elvis Dujmić, sin poginulog hrvatskog branitelja i predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina.

“Nakon otkrivanja spomen obilježja u studenome 2019. godine, danas se prvi put nalazimo pred simbolom progona i stradanja Hrvata u Domovinskom ratu u našoj Solini. Solina, koja je podnijela ogromna stradanja, kako branitelja tako i civila u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Godine prolaze, nekima duge i preduge, a već je prošlo točno 30 godina od progona i uništavanja svega što je hrvatsko. To se vidi ponajbolje u našoj Solini gdje su kuće spaljene, oni koji su ostali u kućama su pobijeni, spaljeni, a za nekima se još traga.

Tim obiteljima je trenutno najteže, jer ne znaju gdje su kosti njihovih očeva i majki. Oni koji znaju, slobodno se kreću našom Glinom, našom slobodnom Hrvatskom, možda ponekad i Solinom, ali šute. Šute, jer štite svoje sinove, rodbinu, drugove, a možda i sami sebe jer su boravili na ovim prostorima 1990-ih: pljačkali, palili i ubijali. Godine prolaze, a neki od vas ovdje prisutnih niste bili ni rođeni i ne znate da je nekada u ovom selu bilo života, veselja, pjesme, ljubavi, nogometa…”

Vijenac je položio i svijeću podno spomenika zapalio i gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, a potom se i on obratio okupljenima.

“Prije 30 godina na ovom mjestu, a nažalost ne samo na ovom mjestu nego na još puno mjesta dogodili su se zločini. Danas imamo ovakva spomen obilježja u gotovo svim hrvatskim selima. Prije 30 godina, život ljudi koji su u svojim selima živjeli, radili, pjevali, družili se, obilježavali svoje svece u svojim selima.

Zatekla ih je ideja Velike Srbije, ideja pobunjenih Srba udruženih s onima preko granice, zatekla ih je u normalnim životima, a neke njih i prekinula u normalnim životima. To su događaji koji za svaku obitelj nose doživotnu tragediju. Nažalost, neki od njih se još uvijek vode kao nestali i vjerojatno će se još dugo voditi kao nestali.”

Na kraju, blagoslov je uputio župnik u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini vlč. Ivica Mađer, a potom je i služio svetu misu za sve poginule u Domovinskom ratu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime