Vlada daje 5,3 milijuna kuna za štete od lanjskih elementarnih nepogoda

579

Ukupno 5, 3 milijuna kuna država će podijeliti mjestima koje su prošle jeseni pretrpjeli štete od poplave, tuče, odrona i klizišta u Karlovačkoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji. Iznos će podijeliti na grad Donji Miholjac i 19 općina, a poslužit će ublažavanju šteta nastalih u poljoprivredi te na stambenim i poslovnim prostorima. Vlada je donijela odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za štete nastale u rujnu i listopadu, a zadužila je Ministarstvo financija da ih doznači izravno na račune lokalnih jednica.
Od ukupnog iznosa, 3, 9 milijuna kuna ide Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno njenim općinama. Za osam općina Međimurske županije namjenjeno je 926.000 kuna pomoći, u Osječko-baranjsku županiju odlazi 420.000 kuna, Karlovačkoj županiji 72.500 kuna, a na tom području pomoć je odobrena samo za općinu Barilović.
Novce je lokalna uprava dužna odmah isplatiti oštećenicima, sredstva su strogo namjenska i ne smiju se koristiti u druge svrhe. Za namjensko trošenje odgovorni su općinski načelnici i miholjački gradonačelnik, čija je zadaća i pravodobno izraditi izvješće o utrošku pomoći.
Pomoć četirima županijama u iznosu od 5,3 milijuna kuna čini četiri posto direktne potvrđene štete u poljoprivredi, koja iznosi 126, 5 milijuna, te osam posto štete u graditeljstvu. Nedostatak sredstava razlog je za tako skromne postotke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime