VLADA: Otpis duga za najugroženije, izmjene poreznog zakona za poduzetnike

51

Do sada je 12.500, od 75.000 građana koji ispunjavaju uvjete, dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete za otpis duga u sklopu mjere “Novi početak”, izvijestio je u srijedu na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

On je istaknuo da sve više jedinica lokalne samouprave pristupa potpisivanju sporazuma o otpisu duga najugroženijim građanima koji su u blokadi više od godinu dana, navodeći posljednji primjer iz Istre u kojoj su sporazum potpisali svi gradovi.

Naveo je da je u registru Fine trenutno 75 tisuća građana koji ispunjavaju uvjete za otpis duga kazavši kako je to velika brojka jer je na neki način riječ o 75 tisuća obitelji. Dodaje kako ta mjera nije recept za gospodarski rast niti jedne države, ali je, kaže, recept upravo za ono kako se i zove – za novi početak građanima koji su se našli u blokadi.

VEZANE VIJESTI
Obavijest poduzetnicima o mjerama plaćanja poreza za vrijeme trajanja posebnih okolnosti

Izmjenama poreznog zakona želi se pomoći poduzetnicima

Vlada je prihvatila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona (OPZ), kojima se, po riječima ministra financija Borisa Lalovca, nastoji stvoriti predvidljivije i bolje uvjete za poslovanje poduzetnika.

Prema prijedlogu, Porezna uprava bi donosila obvezujuća mišljenja o poreznom tretmanu namjeravanih transakcija poreznog obveznika, koja se neće moći mijenjati tijekom transakcije. Time se, kaže ministar Lalovac, pridonosi predvidivosti postupanja poreznog tijela i pravnoj sigurnosti ulaganja.

Predlaže se i uvođenje dužnosti banaka da na poseban zahtjev Ministarstvu financija dostave podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih osoba (pravnih, fizičkih koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja te građana), osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga, i u drugim rokovima, osim onih koji su već propisani OPZ-om.

VEZANE VIJESTI
Pritisak javnosti ne popušta, hoće li Plenković izgubiti još jednog ministra

Uvode se i novine glede prava poreznih obveznika na ispravak porezne prijave. Prema prijedlogu, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika ili većeg broja poreznih obveznika, njih bi porezno tijelo pozvalo da u određenom roku isprave poreznu prijavu radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako porezni obveznik ne bi u ostavljenom roku ispravio prijavu, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora.

Ministarstvo financija također predlaže da porezno tijelo i obveznik mogu radi namirenja dospjelog poreznog duga sklopiti upravni ugovor. On bi se odnosio na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično i sklapao na rok ne dulji od dvije godine.

VEZANE VIJESTI
PREMIJER PLENKOVIĆ: ''Optužbe za veleizdaju nećemo tolerirati!''

(Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here