Vlada pokrenula postupak izlaska Hrvatske iz arbitraže

98

Vlada je danas pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

 

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom jučer obvezao Hrvatski sabor. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je naglasila kako današnjom Vladinom odlukom “ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom. Ali, ovaj konkrenti postupak je previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje”.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski plesači poharali Sloveniju

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma. Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko–Zgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske, u postupku pred Arbitražnim sudom.

 

Podsjetimo, skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

VEZANE VIJESTI
SP RUKOMET: Hrvatska okončala prvi krug sa stopostotnim učinkom!

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here