Za sada uočena 51 rupa nakon potresa

Najdublja rupa duboka je 15 metara

852
Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade RH i predsjednik Stožera Civilne zaštite Tomo Medved sa suradnicima obišao je u petak, 22.siječnja općinu Donji Kukuruzari i sela Pecki i Sibić.

Foto: MUP

S tamošnjim je mještanima i volonterima razgovarao o dosadašnjem tijeku pružene pomoći te o onomu što eventualno nedostaje. Obišao je i mjesta na kojima se prikuplja i distribuira pomoć u hrani i ostalim potrepštinama.

U Donjim Kukuruzarima Tomo Medved je sa stručnjacima razgovarao o posljedicama potresa i naknadnom otvaranju rupa u tlu na području Mečenčana. Dosad je uočen 51 otvor, od čega je posljednih dana detektirano 13 novih i to uglavnom na poljoprivrednim površinama. Najdublja poslijepotresna rupa, dubine oko 15 metara, međutim, nalazi se u neposrednoj blizini obiteljske kuće, izvijestili su stručnjaci sa zagrebačkog Geološkog instituta i Rudarsko-geološko-naftnog  fakulteta.

Foto: MUP

Stručnjaci stoga naglašavaju da je bitno u idućih šest mjeseci ne poduzimati nikakve aktivnosti u pogledu saniranja otvora u tlu, osobito onih u blizini kuća.

„Pratit ćemo stanje i ako se uoči opasnost, a posebno u slučaju ugroze života ljudi, reagirat ćemo pravovremeno,“ istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera cilvilne zaštite Medved.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here