Započinje geodetska izmjera na području općine Pokupsko

Katastarske izmjere provode se na 619 hektara, a rok je 14 mjeseci

99

Nakon višegodišnjeg nastojanja općinskog načelnika Božidara Škrinjarića i inicijative upućene svim nadležnim državnim institucijama, zahvaljujuči DGU Općina Pokupsko napokon kreće s novom geodetskom izmjerom. Državna geodetska uprava u općini Pokupsko na 619 hektara provodi katastarske izmjere u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišnih knjiga na tom području.

Više o svemu rekao je Josip Zubak, načelnik sektora za katastarski sustav izmjere RH:

“Radi se o dijelu katastastarske općine Pokupsko, obuhvaća građevinsko područje i dva naselja: Pokupsko i Gladovec Pokupski. Broj katastarskih čestica je 3.100, a broj zgrada 523. Financiranje je u cijelosti od strane DGU, a cijena usluga s PDV-om je nešto veća od 2,7 milijuna kuna.”

Koji su benifiti ovog projekta i o kakvim se izmjerama radi te što će to donijeti ovom prostoru, dalje je nastavio Zubak:

“Katastarske izmjere u konačnici vrlo pozitivno utječu na gospodarstvo i investicije. Novim katastarskim izmjerama i obnovom zemljišnih knjiga povećavaju se ulaganja u infrastrukturu jedinica lokalne samouprave, što rezultira većom aktivnošću u izgradnji, posebno poslovnih zona. Također, domaći i strani investitori lakše se odlučuju za investicije na područjima s riješenim imovinsko-pravnim odnosima.”

Zadovoljan ovim projektom je i načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić koji je ustvrdio kako je napokon došlo vrijeme da se uvede red na području ovih katastarskih izmjera:

“Tu je puno vlasnika, suvlasnika pa je bilo potrebno puno truda i novaca da bi se jedna katastarska općina, jedna čestica na kraju krajeva dovela u red. Ovaj način nove geodetske izmjere je nama izuzetno važan. Rekao bih i da je ovaj projekt ključan za budući razvoj općine Pokupsko. Riješit će se vlasništvo, međe, mogućnost građevinskih zona. Red na katastarskim česticama je nešto što je neprocjenjivo.”

Jedan od nominiranih izvoditelja radova na ovoj izmjeri je geodetska tvrtka Cadcom, a više detalja o izmjeri pojasnio je Vedran Car:

“Rok izvršenja usluga je 14 mjeseci, no mi ćemo učiniti sve napore da taj rok skratimo na neko razumno vrijeme.”

Dodao je kao će se s vlasnicima čestica komunicirati na tri načina:

“Informiranjem oglasima u novinama, radio postajama i slično, postavljanjem panoa, posrednom komunikacijom putem javnih tribina i pozivanjem osobno na teren te preko našeg terenskog ureda koji će biti otvoren u prostorijama Općine Pokupsko.”

Dodajmo na kraju kako tvrtka Cadcom poziva sve nositelje prava na zemljištima koja se nalaze unutar ovih izmjera na javnu tribinu koji će se održati u Lovačkoj kući u Pokupskom u četvrtak, 28. listopada s početkom u 17 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime