Ministar Marko Pavić je, u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, 16. ožujka u Novskoj uručio deset novih ugovora u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program za zapošljavanje žena“.

Svoje su ugovore dobile Općine Kapela, Vuka, Sibinj, Trnava, Donja Motičina, Brodski Stupnik, gradovi Novska, Slavonski Brod i Ludbreg te Bjelovarsko-bilogorska županija.

Nastavak je to uspješnog projekta „Zaželi“, najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost milijardu kuna. Do sada je potpisano 95 ugovora vrijednih više od 357 milijuna kuna, podsjetio je ministar Pavić.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo program uspjeli dići na milijardu kuna, već sada imamo milijardu kuna prijava, što znači da je velik interes gradova, općina, županija i udruga. Ukupno ćemo programom zaposliti sedam i pol tisuća žena koje će skrbiti za više od 30 tisuća starijih kućanstva. Danas dopisujemo 10 projekata ukupne vrijednosti 46 milijuna kuna kojim ćemo zaposliti 304 žene i osigurati podršku za gotovo 1600 starih kućanstva. Pohvale gradonačelniku Novske jer u Novsku ide 5,5 milijuna kuna za 43 osobe. Na ovaj smo način dosad s gotovo 400 milijuna kuna osigurali zapošljavanje tri tisuće žena i skrb za 12 tisuća kućanstava“, kazao je Pavić koji je čestitao korisnicima te poručio da će pratiti njihov rad i koliko bude u mogućnosti, posjetiti ih na terenu.

„Cilj je da osiguramo održivost natječaja. Zato smo osigurali sredstva za 30 mjeseci, od čega 24 mjeseca zapošljavanja, a cilj je da te žene, koje ćemo uključiti u program, osnažiti za tržište rada. One koje mogu ići u samozapošljavanje, da im osiguramo znanje i potporu, one koje mogu ući kroz neke druge programe, osigurali smo tisuću eura po korisnici za obrazovne programe. Mislim da imamo jedan zaokružen program unutar kojeg imamo esenciju Europskog socijalnog fonda, a to je da s jedne strane imamo zapošljavanje, a s druge strane imamo deinstitucionaliziranu skrb za starija kućanstva u ruralnim područjima Hrvatske“, ustvrdio je Pavić.

Gradonačelnik Novske se zahvalio na ovom značajnom programu koji u Novskoj znači zapošljavanje ukupno 43 žene. Njegove su koristi, smatra Piletić, višestruke.

„Ovo je socijalni program jer zapošljavamo osobe koje pomažu našim najpotrebitijma. Ovo je i gospodarski projekt jer je riječ o zapošljavanju i otvaranje 43 nova radna mjesta. Ovo je i zdravstveni program, jer pomoći intervencijom i prevencijom zapravo pomažemo onim ljudima starije životne i dobi, ali i preveniramo. No ovo je i odgojni projekt, odgajamo se u jednom novom duhu, pomažemo našim bližnjima koji do sad nisu imali kvalitetnu podršku, ali i educiramo 40-ak žena kroz program pomoć u kući. Sve je to u iznosu većem od pet milijuna i 300 tisuća kuna, korisnik čega će biti Grad Novska, odnosno  građani ovog grada, ljudi koji će ovu pomoć dobiti, onih 43 osobe koje će početi raditi i svi mi koji smo na rubu ovog programa, od Grada, Županije i ministarstva“, istaknuo je Piletić.

Na uručenju ugovora u Novskoj nazočio je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Sve pohvale prvom programu, vama koji ste ga osmislili na način da zaposlimo nezaposlene žene, a s druge strane omogućimo stanovnicima starije dobi, koji su često puta napušteni, pomoć u kući. To je jedan doista hvalevrijedan program i imate punu potporu od strane Županije. Reći ću i ovdje, na ovim prostorima, na području naše županije u ruralnim područjima država mora platiti ljudima da ovdje žive. Pod tim podrazumijevam i ovaj program. Ne mislim direktno platiti, nego država mora omogućiti ljudima da mogu ovdje opstati. Jedna od dobrih mjera je i ovaj program“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako je ministar Pavić pohvalio i projekt Poduzetničkog inkubatora – PISMO Novska kojim se Sisačko – moslavačka županija nastoji pozicionirati kao vodeća u gaming industriji u Hrvatskoj. Rekavši kako projekt djeluje impresivno, istaknuo je kako će mu vrlo rado dati potporu iz Europskog socijalnog fonda za razvoj takvih inovativnih industrija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime