Zbog koronavirusa produljenje važenja osobne iskaznice i drugih dozvola

1444
  • NOVO – Vlada je usvojila izmjene koje se odnose na valjanost isprava građana u vrijeme epidemije:

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Ministar je naveo da je, primjerice, u prošloj godini u policijskim upravama i postajama izdano 565.524 osobnih iskaznica i 284.559 vozačkih dozvola čije je izdavanje podrazumijevalo da građani dolaze dva puta na šalter upravnih poslova – prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje isprave i radi preuzimanja izrađene isprave.

VEZANE VIJESTI
U tijeku testiranje 131 uzorka, oglasili se i prvozaraženi braća blizanci

Što se tiče Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole. Ranije izdana vozačka dozvola smatrala bi se valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te se predlaže da se omogući građanima i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku, kao što su odjava vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr. mogu poduzeti također najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Prijedlogom spomenutih dopuna nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama, odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila.

VEZANE VIJESTI
MAMIĆ Prihodi Dinama bit će "nula"

Ministar Božinović najavio je i dopune Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana: „ Omogućilo bi se vlasnicima oružja korištenje ranije izdanih oružnih listova koji bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije kao i da određene radnje koje su dužni poduzeti u rokovima propisanim zakonom, kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja i sl., poduzmu najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije“.

VEZANE VIJESTI
Od ponoći ublažava se mjera e-propusnica

Također, dopunom Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Republiku Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije a nalaze se u inozemstvu.

Na današnjoj sjednici, ministar Božinović također je podsjetio na aktivnosti Stožera civilne zaštite u proteklim tjednima. Napomenuo je kako je, na dnevnoj bazi, organizirano oko sedam tisuća policajaca na području Republike Hrvatske, koji uz svoje redovite poslove, a temeljem nadležnosti, osiguravaju provođenje odluka, mjera i uputa Stožera civilne zaštite. „Sve mjere donesene su temeljem uputa struke s ciljem kako bi se na najbolji mogući način zaštitilo građane“, zaključio je ministar Božinović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here