Zdravstvo bez 800 milijuna kuna od nameta na cigarete

145
Foto: Vlada RH

Prema radnoj verziji izmjene i dopune Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) ide se ne bi li se stabilizirala financijska situacija u sustavu i izbjeglo stvaranje novih dvjestotinjak milijuna kuna duga mjesečno, piše Jutarnji list.

No trenutačni nacrt zakonskih promjena ne daje nadu za financijski boljitak jer bi potezom pera zdravstvo moglo ostati bez čak 800 milijuna kuna s obzirom na to da ubuduće državni proračun više ne bi trebao uplaćivati sustavu 32 posto prihoda od trošarina na duhan koje mu trenutačno pripadaju!

Naime, radi se o godišnjem prihodu od barem 1,5 do gotovo 1,8 milijardi kuna koji nikad nije u cijelosti uplaćivan u zdravstveni proračun, a sad bi u potpunosti izostao. Navodno, Ministarstvo financija inzistiralo je na tome da se zdravstvu ukine taj prihod jer on je objektivno, otkako je Hrvatska morala prilagoditi trošarine na duhan propisima EU, sve veći.

Ponuđeno je, kažu, MIZ-u da se obveza države prema zdravstvu poveća s 4,2 na oko pet milijardi kuna godišnje ne bi li se kompenzirao taj manjak, ali očito je da će sustav tako izgubiti barem 800 milijuna.

Također ostaje nepoznato hoće li se iz proračuna sigurno isplaćivati tih pet milijardi kuna s obzirom na to da je dosad sustavu uplaćivana polovica tog iznosa.

Osim toga, tih 800 milijuna kuna teško će se moći nadoknaditi ostalim predloženim povećanjima prihoda, uključujući i povećanje participacija za one koji nemaju dopunsko osiguranje ili povećanjem s četiri na pet posto prihoda od obveznog osiguranja za automobilsku odgovornost.

Ministarstvo financija godinama ima “na piku” upravo taj prihod zdravstva i pokušava ga maknuti iz članka 72. ZOZO-a, a čini se da će ovoga puta u tome i uspjeti, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime