Žinić: Kuhinja s toplim obrocima posebno će pomoći djeci slabijeg imovinskog statusa

795

Preko 40 godina stara kuhinja osnovne škole Mladost Lekenik dobila je novo ruho, a s tim i mogućnost da se učenici zdravije hrane. Na svečanom otvorenju ravnatelj škole Igor Rožić zahvalio je svim nazočnima što su svojim djelovanjem osnovnoškolcima omogućili tri topla obroka:

“S ovom školskom kuhinjom jednostavno možemo kuhati tri kuhana obroka koja su danas bitna u toj našoj zdravoj prehrani učenika. Obnovom ove naše kuhinje dobivamo mogućnost da naš nadolazeći projekt krene s početkom sljedeće školske godine, a to je produženi boravak. U to ime moram zahvaliti županu Ivi Žiniću i načelniku općine Lekenik Ivici Peroviću koji su prije nekog vremena potpisali ugovor za sufinanciranje produženog boravaka i na taj način ćemo omogućiti našim ljudima iz ovog kraja nekakav novi standard življenja”.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović obnovljenu školsku kuhinju uzeo je za primjer kako bi istaknuo važnost dobre suradnje općine sa županijom, te je i najavio:

VEZANE VIJESTI
Čestitka povodom Dana Sisačko – moslavačke županije

“Uređenje kuhinje u OŠ Mladost Lekenik je jedan od bitnijih projekata koji mi želimo provesti zajedno sa županijom. Provodimo niz mjera koje će osigurati našoj djeci zdravu prehranu i tri obroka, kao što je rekao ravnatelj osnovne škole i sa tim osigurati boljitak za svu našu djecu koja pohađaju ovu našu osnovnu školu. Želimo krenuti u zajedništvo sa županijom u projekt produženog boravka u novoj pedagoškoj godini, i evo uvjeren sam da ćemo iznaći snage i mogućnosti da i taj projekt realiziramo kao i niz drugih projekata”.

Obnova kuhinje u osnovnoj školi Lekenik vrijedan je 460 tisuća kuna. No, Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je da planira obnoviti kuhinje i u ostalim školama županije, i tako i tim osnovnoškolcima uvesti tople obroke:

“Mi imamo 22 osnovne škole kojima je osnivač županija i još nekoliko škola nemaju kuhinje koje mogu kuhati tople obroke. Prva osnovna škola u Petrinji do kraja će godine imati funkcionalnu kuhinju za ovu namjenu, sljedeće su i Lipovljani i Rajić, nakon toga sve škole će imati kuhinje koje će moći spremati tople obroke. U tih nekoliko godina, 3-4 godine, uloženo je i bit će uloženo preko 6 milijuna kuna. Jedna velika investicija u koju moramo puno ulagati”.

Suradnja je važna za ostvarenje rezultata, kazao je Žinić te upozorio:

VEZANE VIJESTI
Reciklažnim dvorištem prema kvalitetnijem gospodarenju otpadom u Velikoj Ludini

“Naš cilj je i nacionalni cilj Hrvatske je imati svakodnevno svaki dan kuhani obrok u školama. Nismo do toga stigli, nismo u županiji još uspjeli doći do toga da sve škole imaju kuhani obrok kao što ćete vi ovdje u lekeniku imati. Nismo na ovakav svečani način mogli do sada otvoriti ovu kuhinju, kuhinju možemo predati ravnatelju i na korist općine Lekenik, svih učenika OŠ Mladost Lekenik. 300 učenika imat će tri puta tjedno kuhane obroke. Još nam malo fali, ali puno toga smo napravili. Gdje postoji zajedništvo i općine i županije, škole i vas mogu se ostvariti i ovakvi rezultati. Nije to nešto velebno, ali vjerujem da je to dobar dobrinost za našu djecu, za naše učenike, za vaše učenike. U nekim sredinama i u našoj županiji, to je često puta i jedini kuhani obrok koja djeca imaju. Na taj način ovo je naša briga i način kako u zajedništvu riješiti probleme”.

Naime, dosadašnja kuhinja bila je stara 40-ak godina, oprema je bila zastarjela i trebalo ju je temeljito obnoviti i urediti. Nova kuhinja olakšati će i ubrzati posao djelatnicima kuhinje te omogućiti ugodniji boravak za vrijeme radnog vremena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here