Znanstvenici pokušali otkriti jesmo li sami ‘krivi’ za obolijevanje od raka

55

Ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može pomoći u smanjivanju broja karcinoma, poručuju znanstvenici.

Ljudi koji piju mnogo zaslađenih pića imaju veći rizik razvoja karcinoma, objavili su znanstvenici ističući da dokazi nisu pokazali izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

Konzumacija zaslađenih napitaka porasla je širom svijeta u proteklih nekoliko desetljeća i povezana je s pretilošću koja je pak sama za sebe povezana s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da ljudi ograniče unos šećera na manje od 10 posto ukupnog eneregetskog unosa, a preporučuju i dodatno smanjivanje na ispod pet posto ili oko 25 grama dnevno jer je to još zdravije.

VEZANE VIJESTI
Održana prva Biciklijada "Pedalu okreni, Glinu pokreni"

Mnoge države poput Britanije, Belgije, Francuske, Mađarske i Meksika uvele su ili će uvesti poreze na šećer s ciljem poboljšanja ljudskog zdravlja.

Studija je obuhvatila 101.257 Francuza od kojih je 21 posto bilo muškaraca a 79 posto žena. Praćeni su maksimalno devet godina između 2009. i 2018. kako bi se analizirao njihov unos šećera i rizici za sve vrste karcinoma te neke specifične poput raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Znanstvenici su uzeli u obzir i druge fatkore koji utječu na rizik pojave raka poput dobi, spola, razine obrazovanja, obiteljske medicinske povijesti, pušenja i tjelesne aktivnosti.

VEZANE VIJESTI
Hoće li se uskoro proizvodi puni šećera naći na tzv. crnoj listi?

Rezultati su pokazali da je 100 millilitara dnevno povećanog unosa zaslađenih pića povezan s 18 posto većim rizikom karcinoma te 22 posto većim rizikom raka dojke.

Kad su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine – jednu koja je pila voćne sokove i drugu koja je pila ostala zaslađena pića, uočeno je da su obje grupe povezane s višim rizikom pojave karcinoma.

Nije pronađena nikakva veza s karcinomima debelog crijeva i rektuma te rakom prostate.

Stručnjaci koji nisu bili povezani s tim istraživanjem ocjenjuju da se radi o kvalitetnoj studiji no ističu da rezultati ne predstavljaju dokaz uzročno-posljedičnih veza.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here