Znate li kako se računa datum Uskrsa?

385

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda kojom započinje korizmeno vrijeme, a traje 40 dana neračunajući nedjelje.

Na blagdan Pepelnice svećenik vjernike posipa pepelom koji se dobiva spaljivanjem prošlogodišnjih maslinovih grančica blagdana Cvjetnice. Čin posipavanja pepelom označava pokoru i spremnost na novi život, potaknut biblijskim riječima: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

Pepelnica i Veliki petak jedini su dani u godini kada katolička Crkva zahtijeva strogi post i nemrs. Za vrijeme posta, vjernik se treba jednom najesti “do sita”, a za vrijeme nemrsa, vjernik ne jede meso.

VEZANE VIJESTI
Brojni vjernici na uskršnjoj misi u Glini

No, znate li zašto Uskrs nikada ne pada na isti datum u godini?

Uskrs se u davnim vremena slavio svake nedjelje, a kasnije se počeo slaviti jednom godišnje između 22. ožujka i 24. travnja.

Mijenjanje datuma proslave Uskrsa povezano je s trajanjem solarne i lunarne godine. Izvorno pravilo je bilo da se Uskrs slavi na nedjelju koja pada nakon punog mjeseca iza proljetne ravnodnevice, čime je Uskrs padao na prvu nedjelju nakon 21. ožujka.

Kasnije je na snagu stupilo pravilo po kojem se datum proslave Uskrsa obilježava na prvu nedjelju koja slijedi nakon dana prvog proljetnog punog mjeseca, i po tome se pravilu Uskrs računa i dan danas.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalno druženje Lekeničana uz pečene ribice

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here