ZZJZ SMŽ Nabavljena oprema za kvalitetnu dijagnostiku zarazne bolesti COVID-19

Predstavljen projekt prekogranične suradnje "Javnozdravstvena spremnost na epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država"

317

U sisačkom hotelu „Panonija“ održana je konferencija za novinare Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije na kojoj je predstavljen projekt EU pod nazivom „Javnozdravstvena spremnost na epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država“ koji ZZJZ SMŽ provodi zajedno s Institutom za јаvnо zdravstvo Republike Srpskе i Institutom za јаvnо zdravlje Crnе Gоrе.

Koliko je važno biti spreman na izvanredne situacije vidjeli smo u epidemiji COVIDA-19 koja je poprimila pandemijske razmjere, pojasnio je ravnatelj ZZJZ SMŽ dr. Inoslav Brkić:

“Zašto treba biti spreman? Sjetimo se nedavno virusa ptičje gripe H5N1 koji se otkriven kod labuda u Lonjskom polju pa se proširio dalje. U slučaju poprimanja epidemijskog potencijala, što se srećom ovdje nije dogodilo, priča je mogla imati puno lošiji epilog. Da bismo bili spremni moramo se dobro opremiti I zato smo se preko ovog projekta dobro i opremili. Moramo spomenuti da smo pronašli komarca tigra. On je invazivna vrsta, može se širiti i potiskivati pojedine vrste komaraca. Ptice su ovdje, komarci su ovdje, Lonjsko polje je tu, PCR aparat je ovdje. Imamo puno ideja, samo trebamo istraživati, gledati iza horizontal.”

Projekt vodi dr. Sonja Pajtlar:

“Projekt traje dvije godine. Vidjeli smo na primjeru COVIDA-19 da uzročnici zaraznih bolesti ne poznaju granice i da svi moramo biti spremni na uzročnike koji se pojave bilo gdje u svijetu, a naročito u susjedstvu. Misao vodilja prilikom pisanja projekta bila ta da se povežemo u prekograničnim područjima kako bismo bili spremni i što bolje spriječili širenje te neke nove bolesti.”

Sisačko-moslavačka županija ima najdužu granicu upravo s Bosnom i Hercegovinom, podsjetio je zamjenik župana Mihael Jurić:

“I vrlo je važna suradnja između zavoda. Za sada smo svim izazovima uspješno odolijevali. Nadam se da će se suradnja među zavodima nastaviti. Ovo je izvrstan projekt i bitno je biti spreman. Da bismo bili spremni moramo znati “neprijatelja” s kojim se borimo da mu se znamo suprostaviti. Definitivno je jedan od glavnih segmenata dobra oprema za dijagnosticiranje. SMŽ podržava i podržavat će Zavod i dalje.”

Voditeljica službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju dr. Ana Nikić Hecer rekla je nešto više o nabavljenoj opremi:

“U sklopu projekta nabavljena su dva vrlo značajna uređaja za službe za medicinsku mikrobiologiju. Osim za dijagnostiku SARS-COV-2 virusa za koju se sada koriste, mogu se koristiti za bilo koji drugi uzročnik bolesti.”

Nabavljeni su i hladnjak, potrošni materijal za COVID dijagnostiku i automobil, u ukupnoj vrijednosti od 1.435.964,46 kn.

Ukupna vrijednost projekta je 999.329,54 eura, a vrijednost projekta za Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je 354.567,18 eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime