VIDEO – Posjet delegacije Europskog parlamenta Distributivnom centru

543

U sklopu studijskog posjeta Hrvatskoj, Delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta obišla je Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici.

Nakon jučerašnjeg posjeta delegacije Europskog parlamenta Sisku, na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir Delegacija je danas obišla Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu u Velikoj Gorici.

“Pozvala sam Odbor Europskog parlamenta za poljoprivredu da posjeti Hrvatsku kako bi se upoznali sa situacijom u najosjetljivijim sektorima. Posjetili smo središnju Hrvatsku, grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Sisačko-moslavačku županiju i vidjeli što se događa u sektorima mljekarstva, svinjogojstva, voćarstva,  povrtlarstva, ali i pokazali dobre primjere naših mladih poljoprivrednika, ekoloških proizvođača i vinara i naravno susreli se sa predstavnicima Hrvatske Poljoprivredne Komore te sa predstavnicima najviših državnih vlasti. Program je jako dinamičan, ali mislim kako je važno da zastupnici na terenu vide kako stvari stoje i da u onome trenutku kada ja tražim nove mjere za Hrvatsku, kada tražim neku pomoć, kada tražim dodatna financijska sredstva da imaju razumijevanja jer smo ipak mi nova država članica Europske unije i mislim da su iz ovih razgovora sa poljoprivrednicima na terenu mogli uvidjeti kako postoje razlike između novih i starih država članica i to se mora uzeti u obzir”, poručila je Petir.

Prilikom obilaska Centra istaknula je kako je ova radna posjeta informativnog karaktera izuzetno bitna za domaće proizvođače, jer su ovime europarlamentarci iz prve ruke vidjeli kakva situacija vlada među malih poljoprivrednicima, ali i situaciju na tržištu:

“Njihovi dojmovi o našim proizvođačima su izuzetno pozitivni, a nešto manje pozitivni o situaciji koja vlada na tržištu i koja bi se trebala svakako popraviti. Na tu situaciju i mi sami  možemo utjecati unutar naših granica. Također, primili su na znanje ono što su proizvođači poručili gdje očekuju pomoć Europske unije, Europskog parlamenta u promjeni određenih direktiva ili u donošenju nekih mjera koje su im nužno potrebne. Ovo je ustvari bila radna posjeta koja je informativnog karaktera kako bi što bolje pozicionirali Hrvatsku i kako bi za Hrvatsku uspjeli izboriti što više financijskih sredstava i što više dobrih zakonskih regulativa i mjera da pomognemo hrvatskom poljoprivrednom sektoru”, poručuje Petir.

Da je stanje na tržištu alarmantno potvrdio je i predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski:

“Stanje u voćarstvu Hrvatske može se opisati kao jako alarmantno s obzirom da smo zadnje dvije godine imali velike elementarne nepogode, proizvodnja je bila zanemariva. Prošle godine zadesio nas je mraz, a ove godine i mraz i suša”, rekao je Ledinski te poručio kako jedino rješenje vidi u formiranju kriznog fonda.

Na krizni fond osvrnula se i Petir rekavši kako mnogobrojne elementarne nepogode uzimaju svoj danak, te dodala kako smatra da s obzirom da poljoprivrednici nisu utjecali na ove situacije koje nepovoljno utječu na njihovu poljoprivrednu proizvodnju treba naći financijska sredstva kako bi im se pomoglo.

U ime Zagrebačke županije Deleganciju su dočekali pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Gordana Županac te zamjenik župana Hrvoje Frankić. Frankić je istaknuo kako je upravo Distributivni centar projekt sufinanciran novcem iz fondova Europske unije te dodao kako je važnost tog projekta za male proizvođače izuzetno velika:

Ponosni smo što je EU komisija prepoznala naš projekt i odobrila bespovratna sredstva za gradnju ULO hladnjače. Dugi niz godina poljoprivrednu proizvodnju na našem području narušava uvoz, no nakon što se ULO hladnjača sagradi nadamo se da će poljoprivredni proizvođači povećati svoje kapacitete, a isto tako i da će zapuštene poljoprivredne površine ponovno dobiti svoju svrhu“, rekao je Frankić, dodavši kako je najveća vrijednost Distributivnog centra to što se kroz njega na tržište, diljem Hrvatske, mogu plasirati proizvodi „usitnjenih“ poljoprivrednih proizvođača.

Nakon obilaska Distibutivnog centra za voće i povrće, Delegacija je u Hrvatskom saboru nazočila zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora. Za kraj posjeta Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj, delegacija će se sastati s predstavnicima Hrvatskoga drvnog klastera i biogospodarstva te predstavnicima šumarskog sektora.

Više o jučerašnjem posjetu Delegacije Sisku možete pročitati ovdje.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here