Bespovratnim novčanim potporama čuvaju tradicijske i umjetničke obrte

Poticaje dobilo ukupno 35 obrtnika s područja cijele Sisačko - moslavačke županije u ukupnoj vrijednosti 296 tisuća kuna

448

U sklopu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti 2019.“ 9. srpnja je u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije održana svečana dodjela ugovora za 35 obrtnika s područja  županije koji su ostvarili potporu do 10 tisuća kuna po obrtu.

Naime, kako bi stvorila što povoljnije okruženje za razvoj malog gospodarstva i turizma na svom području Sisačko-moslavačka županija tijekom 2019. godine iz vlastitih proračunskih sredstava planira provesti ukupno devet poticajnih mjera za što je predviđeno oko 10 milijuna kuna. Jedna od mjera koju Županija provodi već duže vrijeme je potpora po projektu „Tradicijski i umjetnički obrti“. Cilj je ovog projekta očuvanje opstojnosti te poticanje razvoja tradicijskih i umjetničkih obrta, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Naša županija je poznata po obrtima. Ovaj projekt je namijenjen tradicionalnim, umjetničkim obrtima koji u svoje proizvode ugrađuju dio svog truda i rada. To su uglavnom obiteljski obrti. Inače, imamo ukupno devet mjera kojima nastojimo pomoći obrtništvo i poduzetništvo, tj. naše gospodarstvo. Ovo je jedna od tih mjera. Svakako je najznačajnija ona koja se odnosi na poduzetnički kredite, a kojom sufinanciramo kamatu. I ona je u tijeku. Dodijelit ćemo i ugovore za potpore za sudjelovanje na gospodarskim i sličnim manifestacijama, a kasnije ćemo raspisati i ostale mjere. Danas dodjeljujemo ugovore za 35 tradicijskih i umjetničkih obrtima. Oni će dobiti bespovratna sredstva. Ukupno je to 296 tisuća kuna.  Ove mjere sada provodimo9 već redovito, svake godine i vjerujem da je to dobar poticaji obrtnicima, da će im ta sredstva pomoći te da će moći ostvariti ono što žele“.

Župan je dodao kako se nada da će sredstva koja su namijenjena nabavci opreme ili alata potrebnog za rad, uređenju radionica ili sufinanciranju troškova poslovanja, obrtnici iskoristiti na najbolji mogući način.

Ugovore o poticajima preuzeli su zidari, proizvođači suvenira, stolari, frizeri, dimnjačari, krojači, staklari, umjetnički bravari, licitari, postolari, zlatari, grafičari i obrtnici sličnih zanimanja. Da je svaka pomoć dobrodošla rekao nam je Ivan Solomun., vlasnik bravarskog obrta iz Petrinje.

„Ovo je dobrodošao poticaj, bilo da si nabavljamo strojeve ili pokrivamo tekuće troškove. To nam puno znači, ta potpora Županije svake godine. Nadamo se da će to činiti i dalje jer potrebe uvijek postoje“.

Obrtnici koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtom najranjivija su skupina obrtnika pa su im ove potpore iznimno značajne i korisne, naglasila je dopredsjednica  Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Ivanka Čačić.

„Potpora umjetničkim i tradicijskim obrtajima je potpora malom čovjeku, obrtniku kojem ta sredstva u mnogim slučajevima život znače. Ljudi su to koji većinom malo zarađuju jer spadaju u ta umjetnička i tradicijska zanimanja. Njima ova potpora jako puno znači. Mjera je to koja im donese nekoliko tisuća koje mogu uložiti ili jednostavno poplaćati većinu režijskih troškova i sigurno im je svojevrsni „vjetar u leđa“. Naši obrtnici primjećuju da nas potiče Županija, ali i određeni gradovi. Neki gradovi zaista pružaju ruku svojim obrtnicima i podupiru ih, neki gradovi nažalost uopće ne surađuju s obrtnicima što je sramotno i ružno. Zbog toga jedno veliko hvala Sisačko-moslavačkoj županiji što nam uvijek pomaže“.

Župan je na kraju poručio kako će nastojati i iduće godine pomoći, a sve s ciljem doprinosa očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime